Quantcast

Създателите на „12+3“ нападнаха Волгин

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2014 в 17:14 17870 45

Петър Волгин
Петър Волгин

Двама от създателите на обедния блок на програма „Хоризонт” на БНР „12 плюс 3” - Йордан Лозанов и Георги Папакочев, написаха писмо по повод 25-годишнината на предаването, в което критикуват колегата си Петър Волгин заради „презрението“ му към антиправителствените протести и заявят, че се срамуват от начина, по който предаването се използва за политически цели в момента. OFFNews потърси водещия, но Волгин отказа да влиза в коментари.

Ето пълния текст на писмото:

На 4 януари 1989 година за първи път се в радиоефира се появи „12 плюс 3”, обедното предаване на програма „Хоризонт”, което продължава да звучи вече четвърт век – с актуалните новини, информации и теми, с познатите си сигнали, а и с високите изисквания  на своите многобройни слушатели. От самото начало на демократичните промени в България екипът на „12 плюс 3“ е отстоявал професионалните стандарти на независимата журналистика, плурализма на мненията, политическата безпристрастност. На тях учехме и новото поколение радиожурналисти – пред микрофоните на предаването израстнаха много радио и телевизионни звезди, професионално укрепнаха чудесни репортери, а през стажантската школа на „12 плюс 3“ преминаха журналисти, които доказаха качествата си в Би Би Си, Си Ен Ен и други световни медии.

Ние, като част от неговите създатели, първи водещи и редактори, се гордеем с юбилея на своята професионална рожба. Наред с това обаче днес се срамуваме:

  • От това, че напълно основателно повече от половин година протестиращите срещу правителството на антиевропейската, русофилска олигархия освиркват шумно и с нескрито презрение името на шефа и един от водещите на предаването Петър Волгин.

  • От това, че от студиото на „12 плюс 3“ в ефира все по-често се лее неприкрита и целенасочена политическа пропаганда в полза на силните на деня.

  • От това, че в опит да се манипулира аудиторията се използуват перфидните агитационни методи на ЦК на БКП и ДС, за да се лансират груби антиевропейски и антизападни нападки за сметка на проруските и евразийски тези – нещо, което е далеч от официалната (засега поне в нейната видима част) политика на България и което е несъвместимо с националните й интереси.

  • От това, че авторитетът на „12 плюс 3“ постепенно се срива, нещо, което други талантливи журналисти, изпълняващи коректно своята работа като водещи и редактори в предаването, не заслужават.

Наистина е тъжно, че вместо с радост отбелязваме четвъртвековния юбилей на „12 плюс 3“ с подобни неприятни размисли. Правим го обаче с ясното съзнание, че обедното предаване на „Хоризонт”, което е надживяло и други неспокойни времена, отдавна принадлежи на своите слушатели.

Затова заставаме зад аудиторията, която създадохме с труда и професионалните си журналистически усилия и на която благодарим, че остава такава, каквато я виждахме в мечтите си на 4 януари 1989 година – рождената дата на „12 плюс 3” преди четвърт век!

Йордан Лозанов и Георги Папакочев – двама от създателите и първи водещи на „12 плюс 3“

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2014 в 11:08

Волгин издирва ли се от руските психиатрии?

23.02 2014 в 06:44

Време му е вече на Петърчо да иде да копа царевица.

08.01 2014 в 12:32

Ха-ха-ха! Евала на Волгин, че е от последните свободни и мислещи журналисти в България.

Умниците, които леят политическата си пропаганда по 165 часа седмично да преживеят 3-те часа, в които се чува мнението на несъгласните с тях. Другарски съд е именно техният, не на Волгин - потъпква се противоположното мнение, не на протестиращите.

05.01 2014 в 23:16

Аха, всичко е ясно. За Волгин нямаш мнение предполагам?

05.01 2014 в 22:24

Вместо дребнави форумни заяждания, нека видим какво са казали хората:

"Очевидно е, че мнозина европейци с течение на годините започнаха да гледат на Русия като "последен шанс" за собствената си цивилизация. Те обръщат все по-голямо внимание на случващото се в там, тъй като усещат, че собственото им бъдеще зависи от това. Днес Русия е в по-добра позиция, в сравнение с Европа. Историческото, културното и религиозното и наследство е грандиозно. Тя олицетворява идеята за Империята, при положение, че националните държави се оказват безпомощни или парализирани. Някои европейци твърдят, че Русия, по същността си, е европейска държава. Не съм напълно съгласен с това. Струва ми се, че по редица съвсем видими причини Русия и Европа представляват различни цивилизационни реалности. В същото време съм уверен, че тези две реалности, до голяма степен, се допълват взаимно, не само в икономически, технологичен, енергиен или военен план (оттук и идеята за оста Париж - Берлин - Москва), но, преди всичко, те са част от големия евразийски блок, от гигантския континентален блок, който винаги се е разглеждал от геополитиците като "сърцевина" на планетата. Евразия в най-голяма степен въплъщава в себе си Мощта на Земята, телурократичната политическа сила, която естествено се противопоставя на Мощта на Морето, т.е. на морската търговска сила, олицетворявана днес от Съединените щати и Великобритания."- Ален дьо Беноа

05.01 2014 в 21:26

Стоунхендж, зарежи ги "соросоидите" Папакочев и Лозанов, кажи нещо за левия социалист-интернационалист Волгин? Или нямаш спусната опорна точка по въпроса?

05.01 2014 в 20:38

През 2014 година има избори за Европейски парламент. Тези избори ще бъдат интересни с това, че на тях се очаква възход на националистическите или т.нар. "евроскептични" партии (а в действителност борещи се за идеята "Европа на нациите"), които набират все по-голяма популярност в Зап. Европа.

Когато либерализмът бъде окончателно отхвърлен и Европа на нациите стане факт, интересно тогава колко ли "проевропейски" ще продължат да бъдат родните соросоиди, сред които са и Папакочев и Лозанов. От първи "про-европейци" ще трябва да станат антиевропейци. Голям майтап ще падне като им лъснат голите д*пета :)))

05.01 2014 в 16:00

Не съм сигурен дали съм съгласен с г-н Волгин. Ходих на протестите, макар да имам известни резерви, така че по-скоро не съм съгласен с неговото мнение. Но дълбоко ме безпокои този публичен линч на един журналист заради изказана неконвенционална позиция.