Съд обяви: Конкурсът за шеф на БНТ е незаконен, СЕМ да прегласува кандидатурите

OFFNews 31 май 2023 в 14:36 5606 1

СЕМ

Снимка Мая Младенова

СЕМ

Административният съд в София област обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът за електронни медии е приключил миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ, в който не бе избран победител.

Тогава нито един от осемте кандидати не получи 3 от пет гласа и в резултат действащият шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков остана на поста и след изтичането на тригодишния му мандат, съобщи в. "Сега".

В решението си съдът постановява СЕМ да гласува отново кандидатурите на всички допуснати претенденти. Магистратите указват всеки член на медийния регулатор да гласува със „за“ или „против„, а постановеното решение на СЕМ да бъде мотивирано.

По време на конкурса част от членовете на СЕМ гласуваха и с "въздържал се", в резултат на което нито един от кандидатите не получи необходимите му поне три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Така първата съдебна инстанция уважи жалбата на Ирина Величкова, която участва в конкурса. След като в края на юни 2022 г. СЕМ не излъчи победител, бившият юрисконсулт на телевизията обжалва с аргумент, че липсва решение за прекратяване на процедурата, поради което тя става незаконосъбразна.

По време на процеса от СЕМ твърдяха, че изрично решение за прекратяването на конкурса не е необходимо, тъй като това става автоматично при липсата на избран нов директор, което не се случи след три вота на три поредни заседания.

"Съдът не споделя тезата на ответника, че процедурата е прекратена автоматично. СЕМ дължи произнасяне с нарочен акт, с който въпросната процедура да бъде прекратена, и такъв акт, представляващ решение за прекратяване на процедурата е постановен, макар и еднолично от председателя на СЕМ", пише в решението на съда. 

Според магистратите анализът са събраните доказателства дава основание да се счита, че решението за прекратяване на процедурата за избор на генерален директор на БНТ в конкретния случай де факто е взето еднолично от председателя на СЕМ.

"Не се установява СЕМ да е изпълнил вменените му по закон задължения и като колективен орган да е взел решение за прекратяване на процесната процедура. Установяват се само данни за еднолични действия от страна на председателя, включително и чрез извършеното от нейна страна уведомяване на участниците за прекратяването на въпросната процедура", се казва още в решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!