Стартира конкурсът за нов шеф на БНТ, избира го почти изцяло нов СЕМ

OFFNews 05 май 2022 в 13:28 3604 2

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви днес началото на конкурса за генерален директор на БНТ, като откри процедурата по избора.

Решението бе взето с 4 гласа „за“ и 1 глас „въздържал се“ (Розита Еленова).

Документи на кандидатите ще се приемат от 27 май. До 15 юни регулаторът ще обяви допуснатите до процедура кандидати, а до 23 юни - допуснатите до изслушване. Изслушванията ще се проведат на 27 и 28 юни, а гласуването за избора на нов генерален директор - на 29 юни.

За да бъде избран, кандидатът трябва да събере поне 3 от общо петте гласа на съвета.

Мандатът на настоящия генерален директор Емил Кошлуков изтича в началото на юли.

Обявяването на конкурса идва на фона на непопълнения състав на СЕМ. В идните дни предстои обновяване на по-голямата част от регулатора - в него ще влязат трима нови съветници на мястото на Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова. Двама от тях се очаква да одобри днес парламентът, а третият да бъде назначен с указ на президента. Така от досегашния състав остават единствено току-що избраната за председател Соня Момчилова (назначение на Румен Радев) и Галина Георгиева, която стана известна с оскъдния си опит в медиите и с дипломата си по аграрна икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

05.05 2022 в 15:52

Само да не е Кошлуков!
Сашо ми допада и Милен, ако беше жив....

5827

1

pisnamiotmutri

05.05 2022 в 14:18

Сашо Диков също ще участва, но както е тръгнало ще има разделяне на порции между управляващи. С други думи чрез БСП и ИТН отново Русия и ДПС ще заемат ключови постове за дълго време.
 
X

Да помогнем на украинските деца!