СЕМ пита Кошлуков чувства ли, че нанася репутационна щета на БНТ (видео)

Съдът е възстановил на работа знакови журналисти, които се разделиха с БНТ в началото на мандата му

Мая Младенова 28 юни 2022 в 16:12 4735 1

Емил Кошлуков пред СЕМ

Снимка Мая Младенова

Кошлуков се бори за втори мандат в националната телевизия

Трима от членовете на СЕМ - Пролет Велкова, Симона Велева и Габриела Наплатанова - притиснаха с остри въпроси Емил Кошлуков по време на днешното му изслушване в конкурса за генерален директор на БНТ. Журналистът и бивш политик се бори за втори мандат на поста.

Мисли ли, че има репутационна щета върху БНТ, след като личността му не отговаря на условията за обществен авторитет, попита Пролет Велкова от новия състав на СЕМ. 

"Кампании се организират лесно срещу всеки, да съдим човек по делата, не по думите", отговори Кошлуков. "Може би е хубаво да съм малко по-харесван", добави той. Но това по думите му можело да стане с цената на това да се хареса и на политиците.

Велкова попита още за трудовия стаж в телевизия Алфа и за критичния доклад на ОССЕ, според който БНТ не е допринесла за несвободата на журналистиката у нас. "Във вашето управление обществената телевизия не допринесе за състоянието на медийната среда", каза съветничката. Тя зададе и въпрос за непрозрачността при сключване на договори за външни продукции. 

Габриела Наплатанова цитира също доклада на ОССЕ, където е посочено, че малко след изборите БНТ е получила 20 млн. лева с решение на Министерския съвет. "Това не е ли благодарност за удобна редакционна политика", попита съветничката.

Гледайте цялото събеседване със СЕМ

Кошлуков отговори, че констатациите в доклада не отговарят на истината и след реакция от страна на БНТ медийният анализатор на ОССЕ е бил сменен. Същото потвърди и Галина Георгиева от СЕМ в изказването си. "А милионите са за разпространение (на каналите на БНТ в цифровия мултиплекс за ефирно излъчване, б.а.), нито една стотинка не може да остане от тях", допълни Кошлуков. Той посочи, че старият състав на СЕМ му е отказал сваляне на БНТ 2 и БНТ 3 от мултиплекса - нещо, което той бе заявил като намерение с цел намаляване на разходите.

Според него много политици са проявявали претенции към БНТ - като примери той цитира "протестите на Христо Иванов и на партия "Атака", но той като генерален директор не се поддавал на натиск.

Чувствате ли се като личност с обществено доверие - попита Наплатанова. Отговорът на Кошлуков бе, че вместо да си дава оценка, е по-добре да се види резултатът от работата му - отразен например в класацията на Института "Ройтерс". БНТ е сред обществените медии в Европа, които се ползват с най-високо доверие в държавите си, каза той.

Ще върнете ли освободените от телевизията от онази вълна (в началото на мандата на Кошлуков, б.а.), напр. Кедъра, попита Пролет Велкова.

От отговора на Кошлуков стана ясно, че съдът е възстановил Кедъра (Камен Алипиев) и Боряна Пунчева на работа, но те не са се върнали в телевизията. Знаковият спортен журналист Алипиев бе с прекратен договор заради липса на диплома за висше образование. "Кедъра си води делата, слава богу той го завърши (образованието, б.а.) и съдът го възстанови", каза Кошлуков.

Боряна Пунчева е напуснала след възстановяването, а е била уволнена, защото пет години не се е провеждала филмова сесия, каза генералният директор. "Съжалявам, но трябва да подбираме хора, които работят. Това действа силно демотивиращо на останалите", коментира още той.

В презентацията си за конкурса Кошлуков акцентира, че БНТ трябва да заложи за модерните технологии и развитие в дигиталната среда, както и да инвестира силно в хората - не само финансово, но и в обучения и квалификации.

За да бъде избран за нов мандат, Емил Кошлуков трябва да получи поне три от общо петте гласа на членовете на СЕМ.

Гласуването е утре в 11:00 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

28.06 2022 в 17:04

Седмици наред пред сградата на телевизията имаше протести с искане за оставка на това ла*но.
Протестите не се предаваха по БНТ!!! Стигна се дотам, че БТВ направиха репортаж за протеста пред БНТ.
 
X

Да помогнем на украинските деца!