Венелин Петков: В БНТ трябва анализ къде отиват парите и кой какво работи (видео)

Мая Младенова 28 юни 2022 в 16:30 8151 2

Венелин Петков

Снимка БТА

Венелин Петков

БНТ е спящ великан, който е крайно време да се събуди. Никой на пазара не гледа на нея като на конкурент, а в най-добрия случай като на партньор.

Това коментира журналистът и бивш шеф на новините на bTV Венелин Петков, когото днес СЕМ изслуша като един от кандидатите за генерален директор на БНТ.

Според него БНТ трябва да стане лидер в създаването на журналистика и на българска продукция.

Трансформацията в обществената телевизия ще дойде след финансова ревизия на сключените договори и анализ на длъжностите - с други думи анализ къде отиват парите и кой, какво и колко работи. В БНТ работят повече хора от bTV и Нова взети заедно, каза той. Но уточни, че не става въпрос за съкращения, а за анализ, за да функционира БНТ по-ефективно. 

Цялото събеседване:

"Журналистиката изчезна от българския национален ефир, БНТ е призвана да я върне там", заяви Петков.

Според него договорът с НУРТС за цифрово ефирно разпространение трябва да се преразгледа, за да не отиват по 6 млн. лева годишно за ефира на БНТ 2 и БНТ 3, които са с много нисък рейтинг. Неговото виждане за БНТ 2 е, че не трябва да е с културно-образователен профил, а с информационен, с новини на всеки кръгъл час.

Петков посочи още, че БНТ трябва да разработи свой онлайн портал, ориентиран към интересите на зрителите.

Пролет Велкова (СЕМ) попита Петков има ли склонност към епизоди на избухливост - каквито описали негови колеги, с които разговаряла. Както и дали определя това като грешка на растежа. "Принципен човек съм, не агресивен и избухлив", отговори журналистът и каза, че жълти публикации го описвали като такъв, но ще потърси правата си в съда. Велкова уточни, че същите източници са описали Петков като принципен професионалист, който не се поддава на политически натиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

28.06 2022 в 21:59

Народно събрание 24/7 да въртят, да ги гледаме хубостниците дали са в залите и за какво им плащаме

-480

1

Октим

28.06 2022 в 17:46

С фалшива и некадърна журналистика, както и с ролята на трибуна за примитивната руска пропаганда БНТ изобщо трябва да изчезне от списъка с телевизиите!
 
X

Да помогнем на украинските деца!