Румяна Бъчварова: Скандалът "ТV7" приключи, продължаваме напред

"Няма информация за подготвян терористичен акт срещу България"

OFFNews 30 април 2015 в 15:53 1680 3

Снимка Сергей Антонов

Вътрешният министър Румяна Бъчварова призна пред журналисти, че в акцията на МВР в сградата на TV7 вчера са допуснати грешки.

"Става въпрос за недобра координация вътре между нас самите, с която можехме да избегнем цялото това струпване, което естествено подразни журналисти и граждани. Сама се уверих на място вчера каква е ситуацията. С всички въвлечени в нея страни разговарях. Час след това имах пълната картина, затова приех и двете подадени оставки на наши служители", обяви Румяна Бъчварова пред журналисти.

Решенията за увеличаването на полицаите на място са били по преценка на присъстващите ръководители на полицията. В желанието си да овладеят ситуацията, са превишили мерките.

"Ако се бяха координирали предварително и ако имах възможност да отида по-рано, нямаше да допуснем това голямо струпване", посочи вътрешният министър.

Относно бройката на полицаите в офисите на ТV7 Бъчварова коментира, че главният секретар на МВР следял процеса и знаел колко полициейски екипи са действали на място в сградата на телевизията.

"Беше ме информирал защо се е наложило увеличаването на бройката. Бройката им се оказа реално повече, отколкото той знаеше, което е естествено. Те са повикали хора от различни места, които да се включат и така се е случило струпването. Да се намери балансът винаги е по-трудната задача, затова не виждам никаква преднамереност в тяхната активност, насочена срещу медията. Решили са да си изпълнят много добре задачата и малко са прекалили", поясни Бъчварова и посочи, че са взети мерки координацията в системата да се подобри.

Попитана какво е наложило наличието на полиция в телевизионно студио по време на жив ефир, Бъчварова каза: "Те са получили информация, че има съпротива, отказано е било да се предостави съответната техника. Самият списък е по някаква друга логика съставен, но указанието е било да се започне с тази техника, която е с най-висока стойност. Не знам дали това е най-правилното решение, не зависи от мен и затова са се насочили към сървъра."

"Аз съм доволна, че успяхме да овладеем ситуацията, защото можеше при неизясняване на обстоятелствата да продължи и всички да се чувстват застрашени", уточни Румяна Бъчварова.

"Към момента нямам основание да очаквам допълнителни резултати от допълнителни разследвания. Случаят приключи вчера. Продължаваме напред", каза Бъчварова.

Относно заплахата от терористичен акт, насочен към България, Бъчварова подчерта, че няма официална информация.

"МВР е преценило, че евентуална терористична заплаха не е с висока степен на достоверност", обяви вътрешният министър.

В последните дни в медийното пространство изтече информация от източници в МВР, че три държави са предупредили службите ни за сигурност, че у нас има реална заплаха от терористичен акт.

"Когато преценим, че трябва да има официално обявяване, го правим, когато оценяваме риска по друг начин, вземаме мерки да не го допуснем. Няма официална информация, нито обявяване, преценили сме, че евентуално такава заплаха не е с висока степен на достоверност", обясни вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!