Медийният съюз на Пеевски се обяви срещу забраната за снимане

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2014 в 19:56 3852 3

Част от учредителите на БМС. /Снимка: БГНЕС/
Част от учредителите на БМС. /Снимка: БГНЕС/

Българският медиен съюз (БМС) излезе с декларация против готвените промени в Наказателния кодекс (НК), които засягат, както работата на журналистите, така и снимането от страна на всички граждани.

БМС определя като "абсурдно" предложението за въвеждане на наказание лишаване от свобода за фотографиране, филмиране или записване на човек без негово знание или съгласие. Това се казва в специална декларация на организацията, което е изпратено до Министерство на провосъдието. В нея се добавя, че тези текстове са пряка проява на цензура.

Медийният съюз припомня, че свободата на словото е сред най-големите достижения на демокрацията ни.

Публикуваме пълният текст на позицията:

"Българският медиен съюз категорично изразява своето несъгласие с някои текстове от проекта за нов Наказателен кодекс. Абсурдно звучи предложението за въвеждане на наказание лишаване от свобода за фотографиране, филмиране или записване на човек без негово знание или съгласие. Подобен текст се предлага за първи път в историята на наказателното ни право, негов аналог не може да бъде открит и в текстовете на подобни законодателства на страните от Европейския съюз и на други демократични общества. Категорично възразяваме и срещу всички текстове, които пречат обществото да бъде известено за действия на политици и администрация.

С тези текстове проектът за нов Наказателен кодекс е пряка проява на цензура. Необходимо ли е да напомняме на неговите автори, че правото на информация стои в основата на всяко демократично общество!

Свободата на словото е сред най-големите достижения на нашата крехка демокрация. Недопустимо е 24 години след 11 ноември да се правят опити за нейното ограничаване. Считаме, че медийната среда у нас не се нуждае от силово и административно ръководство, от ограничения и санкции, а от реална и ефективна саморегулация. Затова приехме свой Професионално-етичен кодекс.

Българският медиен съюз настоява Министерство на правосъдието да ревизира позицията си и да не внася за обсъждане спорните текстовете, които предизвикаха широк обществен отзвук. В тази връзка ръководството на съюза изпрати на вниманието на вицепремиера г-жа Зинаида Златанова подробна експертна позиция."

Българският медиен съюз бе създаден на 17 февруари 2012 г. и в него членуват 35 издатели на 68 местни и национални медии. Първоначално в Управителния му съвет бяха избрани 13 души, сред които и Делян Пеевски. По-късно депутатът от ДПС Делян Пеевски напусна ръководния си пост в организацията. Ето и актуалното му ръководство - председател: Валери Запрянов; заместник-председатели: Мартин Радославов, Светлана Шаренкова, Тодор Батков и Димитър Друмев; членове: Тошо Тошев, Васил Захариев, Петьо Блъсков, Красимир Узунов, Бистра Георгиева, Гриша Камбуров и Иван Бунков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2014 в 16:12

Затова и Зинаида Златанова каза , че ще махне тази точка. Стана смела

10.01 2014 в 15:24

Одобрявам позицията, но съвсем не означава, че одобрявам и хората. Харесва ми коментара за снимката.

09.01 2014 в 20:44

ето една хубава снимка за поколенията която трябва да се използва в училищата когато се обяснява думата родоотстъпник..показваш снимката на децата и казваш ..ето така изглежда..