България е 78-а по свобода на медиите със Салвадор, Индия и Черна гора

OFFNews 02 май 2014 в 15:35 3514 5

Свободата на словото се влошава в световен мащаб, установи "Фрийдъм хаус".

България е на 78-о място по свобода на медиите в света, според доклада "Свободата на печата-2014" , изготвен от американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус", представен вчера във Вашингтон.

Проучването на организацията показва, че свободата на медиите се е влошила през изминалата година по целия свят, включително в и САЩ. 

Oт 197 страни и територии 63 са оценени като "свободни", 68 - като "частично свободни", 66 - "не свободни". България попада във втората категория. Тя споделя 78-ото място заедно с Черна гора, Индия и Салвадор.

През 2013 г. страната ни беше на 77-о място в класацията на "Фрийдъм хаус".

На първо място тази година са Швеция, Норвегия и Холандия. Последна е Северна Корея, като преди нея са Узбекистан и Туркменистан.

САЩ са на 30-а позиция, заедно с Микронезия и Австрия, а Русия е 176-а, заедно с Етиопия и Судан.

Украйна е поставена в класацията на 139-о място.

При представянето на доклада пред чуждестранни журналисти, ръководителят на проекта на "Фрийдъм хаус" Карин Карлекър отбеляза, че в САЩ миналата година е отбелязано най-сериозното влошаване на ситуацията със свободата на медиите през последните десет години.

Според нея, това се дължи на опитите на правителството да контролира разпространението на информация по въпроси, свързана с националната сигурност., представен вчера във Вашингтон.

Журналистите в Турция са по-свободни от журналистите, живеещи във всички останали страни, които са обявени за "свободни" в последния доклад на "Фрийдъм хаус", заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от вестник "Хюриет дейли нюз".

В доклада Турция беше преместена от групата на "частично свободните страни" в тази на "несвободните страни".

"Призовавам пресата и интелектуалците да заемат позиция срещу този доклад", каза Давутоглу. "Нашите журналисти са по-свободни от тези в страните, определени като "частично свободни", и страните, определени като "свободни". Очаквам нашите журналисти да отхвърлят този доклад", призова външният министър на турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!