Китайски журналисти на протест за свобода на словото (снимки)

Николаос Цитиридис 07 януари 2013 в 12:19 1536 0

Китайски журналисти протестират. Снимки twitter
Китайски журналисти протестират. Снимки twitter

Журналисти от най-тиражирания китайски вестник "Southern Weekly" излязоха на протест заради цензурата, която им е наложена от правителството.

Миналата седмица новогодишното обръщение на вестника беше подменено с цел да възхвали комунистическата партия, съобщава BBC.

Служители на вестника са изпратили две писма към представители на партията, за да отстъпи и да прекрати цензурата, която налага върху всички медии.

Пред редакцията на вестника в град Гуанджоу се събраха близо сто души от екипа на вестника, както и граждани, които подкрепят медията. На мястото на събитието е дошла и полиция, която обаче не е спряла протеста, казва Ройтерс.

За пръв път в комунистическата история на Китай журналисти възстават срещу цензурата и режима на правителството. Медийнта група, която издава вестника, е известна в Китай с това, че често е "трън в очите" на правителството и отстоява свободата на словото.

Southern Weekly излиза в 1.6-милионен тираж, като "Ню Йорк Таймс" определя изданието като "най-либералният китайски вестник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови