Ани Цолова проговори: През февруари прекратих договора си с Нова. Не знам защо нямам предаване (обновена)

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2018 в 10:45 20603 1

Снимка Нова тв

Ани Цолова в студиото на "Здравей, България"

През февруари прекратих договора си с Нова телевизия. Бях започнала подготовка за ново предаване, извън новините и публицистиката. Защо предаването не е в ефир? Не мога да отговоря на този въпрос. 

С това признание тв водещата Ани Цолова наруши публичното си мълчание година след като бе неочаквано свалена като титуляр в сутрешния блок "Здравей, България".

В интервю за "Жената днес" тя накрая дава отговор на въпроса "Къде е Ани?", превърнал се в риторичен и в символ на заглушената публицистика.

От думите на журналистката става ясно, че тя действително е имала желание за собствено предаване, но не и да напусне "Здравей, България" в онзи момент.

Истината е, че имах телевизионен проект, различен от публицистиката. И че обмислях от доста време да напусна активната журналистика. Не бях планирала момента, в който това се случи, казва Цолова.

Водещата не отговаря директно на въпроса защо си тръгна от предаването:

Въпросът не е към мен.

Защо не съм в активната журналистика, в публицистиката? Защото намерих нов смисъл. Реших да сложа край. Изчезна двигателят, който ми даваше енергия да съм на педала по 15 часа на ден. Всеки взема решението си как да продължи, за да може да гледа хората в очите и да е чист пред съвестта си. И не трябва да позволява това, което не може да промени, да промени самия него.

Попитана защо тогава запази мълчание, Ани отговаря, че то понякога казва повече от думите.

Мълчанието понякога казва повече от всички думи. За мен това е минало. Журналистът трябва да говори основно чрез работата си и по-малко за работата си. Това правех и аз.

Водещата дава да се разбере, че има различни планове за бъдещето си, извън новинарството и публицистиката. Не иска да се занимава с тях и го осъзнала, когато "...задаването на честните, логични журналистически въпроси започна да се нарича смелост и острота и започна да се извежда пред скоба. Когато фактите и истината станат изключение и даже започват да нямат значение. Когато видях, че изпускам най-важното – да съм до семейството си и до детето си, а темповете на професията и стандартите, които съм си заложила, ме отдалечаваха от това – най-важното."

Сега споделя, че вижда смисъл "да помага на хората да се чувстват по-добре в публичната комуникация. А иначе – в спокойствието на нормалния живот." Новият ѝ проект всъщност за серия от обучения под наслов „Говори, за да те видят“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови