АЕЖ: Продължава недопустимият натиск на властта за разкриване на източниците на журналистическо разследване

OFFNews 16 септември 2022 в 15:54 2117 3

АЕЖ

Снимка АЕЖ

АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти – България обяви, че следи с безпокойство действията на властите срещу журналистката Мария Цънцарова заради разследването ѝ от началото на годината, което разкри, че докато “Възраждане” пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани.

За втори път Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация. АЕЖ научи, че по случая вече има образувано досъдебно производство, т.е. в офанзивата се е включила и прокуратурата. Последното е особено притеснително предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от “Възраждане”.

По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването.

АЕЖ депозира становище по това производство с искането да бъде конституирана като заинтересована страна, но не получихме отговор.

Ето защо АЕЖ напомня позицията си, че съгласно становище на Комисията по журналистическа етика от 24 май 2015 г.:

- Журналистите имат не само правото, но и задължението да защитават източниците си, когато са поверителни.

- Правото на защита на източниците може да подлежи на ограничение при спазване на изискванията за законност, пропорционалност и необходимост в демократичното общество, след преценка на независим и безпристрастен съд.

Практиката на ЕСПЧ (делото Гуудиун срещу Обединеното кралство) категорично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от основните условия за свобода на пресата”, а “липсата на такава защита ще се отрази отрицателно върху готовността на източниците да подпомагат пресата в информирането на обществото по въпроси от обществен интерес.”

На следващо място съгласно Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския Парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза “лицата, сигнализиращи за нередности, са особено важни източници за разследващите журналисти’ и “защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за запазване на ролята на разследващата журналистика на „пазител“ в демократичните общества.”

АЕЖ-България призовава властите да преустановят незабавно натиска над колежката ни, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

17.09 2022 в 07:30

То полиция, то прокуратура, то ДАНС, то не знам още какво, но всичко работи в услуга на Русия. По делата им ще ги познаете.

22548

2

dolivo

16.09 2022 в 18:39

на Герб екстремисткия придатък го варди гербературата

-1655

1

ob1

16.09 2022 в 16:16

Кое е проблемът:
1. Копейкин е ваксиниран антиваксър (т.е. лъжец и страхливец)
2. Такъв е, ма кой точно го е издал?