65 журналисти са убити през 2017

OFFNews 19 декември 2017 в 09:35 6373 0

Снимка Pixabay

Общо 65 журналисти са били убити на планетата през 2017 г. - 50 професионалисти, 7 "граждански журналисти" (блогъри) и 8 души, "сътрудничещи на медиите", показват статистиката на "Репортери без граници", предаде БТА.

Отиващата си година е с най-малко смъртни случаи сред професионалните журналисти от 14 години, отбелязва базираната в Париж неправителствена организация. Това се дължи отчасти на по-добрата защита, осигурявана на репортерите, но и на факта, че опасните страни "се опразват от журналисти" - така стоят нещата например в Сирия, Ирак, Йемен и Либия.

От 65-имата убити през годината журналисти 39 са били ликвидирани умишлено, а 26 са загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Също като миналата година Сирия остава най-смъртоносната за репортери страна с 12 убити журналисти. Следват Мексико с 11 жертви, Афганистан с 9, Ирак с 8 и Филипините с четирима.

Въоръжените конфликти излагат на опасност живота на журналистите, които ги отразяват, а в държави като Мексико "картели и местни политици управляват с терор" и така принуждават репортери "да напускат страната си или професията".

"Сред невоюващите страни Мексико е най-опасната в света за репортери", констатира "Репортери без граници". В страната на наркокартелите системно заплашват и дори убиват журналистите, пишещи за корупцията в политическата класа или за организираната престъпност.

Такъв бе например случаят с Хавиер Валдес Карденас - авторитетен 50-годишен журналист, сътрудничел на Франс прес и местни медии - убит хладнокръвно на 15 май, припомня Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови