Започва седмото издание на фестивала "Световен театър в София"

Вероника Шербанова 03 юни 2013 в 11:40 2175 0

"Буря" по Островски на режисьора Йерней Лоренци. Снимка: "Световен театър в София"

Седмото издание на фестивала „Световен театър в София“ започва тази вечер с музикалния спектакъл по идея на Самуел Финци „Една вечер в киното“.

Спектакълът е с начален час 19 часа в Малък градски театър „Зад канала“. В музикалния спектакъл участват джаз музикантът Георги Дончев и германският композитор Даниел Регенберг. Те ще изпълнят импровизации върху композиции, песни и монолози от филми на Чарли Чаплин, Уди Алън и Дейвид Линч.

Програмата продължава на 4 юни в „Сфумато“ с документалната сценична поема „Облаци“ на чешката компания „Handa Gote”. В представлението екипът обръща поглед към личните архиви на хореографът и танцьор на компанията Вероника Швабова, за да изследва историята на семейството ù и чрез нея историята на Чехия през XX век.

Ден по-късно – на 5 юни, в Младежкия театър „Николай Бинев“ ще бъде представена пиесата „Буря“ по Александър Островски на словенския режисьор Йерней Лоренци. Спектакълът е носител на девет награди от Международния тетарален фестивал в Марибор – най-големият театрален форум в Словения.

На 6 юни в „Люмиер“ ще гостува британската компания „Forced Entertainment” със спектакъла „Празна история“ - антиутопична съвременна приказка, създадена като съчетание между филм, театър и анимация. Компанията е създадена през 1984 г. и е един от новаторите в съвременния театър, а стилът и историята й се изучават в училищата по изкуства.

Последният спектакъл от тазгодишната програма на фестивала „Световен театър в София“ е на 7 юни в Младежкия театър „Николай Бинев“ и идва от Испания - „Завръщане“. Спектакълът представлява танцова история. На сцената ще излязат едни от най-известните съвременни испанския танцьори и актьори – Марта Етура и Чеви Мурадай. Етура е позната от филма „Тъмносиньопочтичерно“, който ще бъде прожектиран безплатно на 8 юни от 19 часа на Камерната сцена на Младежкия театър.

Всички спектакли, участващи във фестивала, се представят за първи път в България. Всички те са с превод на български, като за спектаклите „Буря“, „Завръщане“ и „Облаци“ са осигурени и субтитри на английски език.

Цялата програма на „Световен театър в София“ и цените на билетите за представленията можете да видите на интернет страницата на фестивала.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!