Загубите на независимия културен сектор се увеличиха до 18 млн лева

OFFNews 02 април 2020 в 16:03 3294 1

Независимият културен сектор обяви, че загубите му от кризата вече доближават 18 млн лв. Вторите междинни резултати ни показват, че размера на направените до момента разходи за несъстояли се кулутурни прояви е 3 201 927 лв, а на очакваните загуби до юли - вече 17 693 633 лв.

Първите междинни данни бяха съобщени въз основа на анкета, попълнена за три дни от малко над 500 самостоятелни творци и организации, като общата сума на загубите до месец юли 2020 г. бе изчислена на близо 7 млн лв.

Културните институции бяха първите затворили врати, още преди обявяването на извънредното положение. Театри, свободни сцени, галерии, пространства за изкуство и други остават все още затворени, а редица фестивали се отлагат. Този факт, както и отлива на публика, сериозно увреди икономиката в сектора. Много свободно практикуващи артисти от всички сфери на изкуството остават без работа и препитание, а малките организации, които развиват актуалната, съвременна културна сцена са пред фалит. На 26-ти март независимият сектор разпространи първата прогнозна информация за очакваните загуби в сферата.

До момента все още няма обявени от държавата мерки за подпомагане на сектора на културата, който бе един от първите, подкрепени от държавите в Европа и по света. Мярката 60 / 40, както и възможността за вземането на безлихвени кредити до 1500 лв. макар и включващи културните оператори са напрактика неприложими за тях. Независимият сектор се обедини около искането си за социална и структурна подкрепа на културата, което означава както подпомагане на свободно практикуващите артисти, така и базисна помощ за организациите, които са оперативните звена в културната икономика. Преговорите с Министерство на културата в момента продължават, като на последната официална среща с представители на сектора министърът на културата г-н Боил Банов обеща да осигури допълнителни средства от правителството за захранване на единствения фонд, с който министерството разполага – фонд „Култура“.

България остава една от последните европейски държави, които не са обявили все още мерки за култура. Наред с Германия, Франция, Великобритания и много други държави в западна Европа, такива мерки вече обявиха Румъния, Литва и Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

1

kokoten

02.04 2020 в 16:15

...да-а...загуби....спомням си,че съм чел за блокадата на Ленинград,как до последно театрите и оркестрите са работили и то не за пари(те тогава са имали стойността на шума)...верно, сега не е точно война,ама чакайте малко с тия 18 000 000 лева.Всеки сега се е стреснал,малко или много,защото пак става въпрос за живота на майките и бащите ни и за тия които най-много обичаме....ще дойде време и това ще отмине,а до тогава...