'Задачи за деня' - второто българско заглавие в надпреварата за 'Оскар'

Късометражният анимационен филм е по текст на Стефан Иванов и под режисура на Петя Златева

ОFFNews Последна промяна на 04 октомври 2019 в 15:43 2078 0

"Задачи за деня" на режисьора Петя Златева ще бъде българският претендент в категорията за късометражен анимационен филм на наградите на Американската филмова академия, съобщава "Дневник".

"Това е шанс, който много малко късометражни български филми имат, тъй като на национално ниво се изпраща само едно предложение за пълнометражен филм. Тази година изпратеният български филм е "Ага" (на режисьора Милко Лазаров - бел.авт.), а сега вече и петминутната анимация "Задачи за деня", споделя продуцентът на филма Весела Данчева.

"Задачи за деня" е създаден по стихотворението на Стефан Иванов със същото заглавие и е част от продължението на проекта "Щрих и стих 2", в който Compote Collective създават симбиоза между анимация и поезия, канейки различни режисьори да изберат стихове на български поети и да ги интерпретират в кратки анимационни филми. Първият такъв проект бе завършен през 2015 г. и бе представен успешно на множество фестивали. 

Четири години по-късно неговото продължение е почти завършено, а филмите в него използват разнообразна техника, цветни решения, чувствителност и метафори, обяснява още Весела Данчева и допълва, че "освен традиционна рисувана анимация има изрезков филм и пластилинова анимация, снимани под камера".

Авторката Петя Златева описва филма си като кратка визуална поезия, в която главната героиня търси бягство от самотата в ежедневните си дребни задачи. Вдъхновението тя открива в "бързия ритъм, действията, които отвеждат до абсолютна статичност, ненатрапчивото усещане за тъга и безсмислие в поемата"

Филмът бе представен за първи път в рамките на 16-ото издание на международния фестивал за късометражно кино In The Palace във Варна, където впечатли членовете на журито Али Асгиари, Катя Тричкова и Санди Либерсон и спечели наградата за най-добър национален филм, с което се квалифицира за надпреварата за отличието "Оскар" за анимационен късометражен филм.

"За красивото, тъжно и поетично пресъздаване на загубата и самотата в един привидно обикновен ден",  гласи обосновката на журито за отличието.

"Задачи за деня"

да бутна гардероба до стената
да простра прането
да отворя прозореца
да се разнесат изпаренията на лак и боя
че не се трае замайването
да включа фурната –
скумрия с орехи и доматен сос
да пусна музика за компания
или по-добре телевизора за събеседник
спирам фурната
и сипвам порция на призраците
което ме подсеща
да изхвърля боклука
четките за зъби в банята
бяха четири
стават три
две
за последната
няма да има
кой да скърби

Стефан Иванов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови