Восъчната фигура на актьора Жерар Депардийо е махната от музея ''Гревен''

OFFNews 19 декември 2023 в 15:30 2752 1

Жерар Депардийо

Снимка Личен профил във Facebook

Жерар Депардийо

Восъчната фигура на френския актьор Жерар Депардийо е прибрана в понеделник от експозицията на парижкия музей "Гревен", предаде АФП.

Решението за изтеглянето ѝ е взето "в отговор на негативните реакции на посетителите (минаващи покрай восъчната фигура на актьора), както и в нашите профили в социални мрежи", уточнява източник от музея.

Наскоро излъчен репортаж за актьора в предаване по телевизионния канал Франс 2 предизвика вълна от международни реакции. В кадрите Жерар Депардийо, който от 2020 г. е разследван за изнасилване, въпреки че отрича обвиненията, прави серия обидни забележки по адрес на жените.

В края на миналата седмица актьорът беше отстранен от Националния орден на Квебек и е лишен от званието "почетен гражданин" на община в Белгия.

Във Франция министърката на културата Рима Абдул Малак обяви в петък, че срещу актьора е започнало процедура, която може да доведе до отнемането на ордена на Почетния легион.

На следващия ден Депардийо отговори чрез адвокатите си, че предоставя тази престижна награда "на разположение" на министъра.

След това семейството му обяви, че актьорът е станал жертва на "заговор" в статия, публикувана в "Журнал дьо диманш".

Музеят "Гревен" е създаден през 1882 г. и посреща по 800 000 посетители годишно, предимно семейства с деца. В него има восъчни фигури на 250 исторически и съвременни личности. Восъчният двойник на Жерар Депардийо е открит през 1981 г., припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика