Владо Пенев на 64: Вече нямаме представа за добро и лошо, за красиво и грозно

Искра Ангелова 24 октомври 2022 в 19:57 5809 1

Владо Пенев

Снимка Павел Червенков

Владо Пенев

Днес рожден ден има прекрасният актьор Владо Пенев. Можете да го гледате в "Орфей", "Бащата", "Народът на Вазов" в НТ "Иван Вазов"; както и в "Една испанска пиеса", "Завръщане у дома" и "Пияните" в МГТ "Зад канала"; в "Мъртвешки танц" в театър "Сфумато" и за последен път в "Приятнострашно" в театър 199 на 8 ноември, 2022.

От Народен театър "Иван Вазов" поздравиха актьора си така:

"Днес рожден ден празнува любимецът на публиката – Владимир Пенев! Пожелаваме му здраве, вдъхновение, роли и много аплодисменти!
Честит рожден ден, Владо!"

Владо Пенев завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1982 г. в класа проф. Николай Люцканов. Работил е в Драматичен театър Варна, където дебютира в ролята на Тузенбах в „Три сестри" от А. П. Чехов, Младежки театър “Николай Бинев”, Малък градски театър "Зад канала", Театрална работилница „Сфумато". По-значителните му роли в Младежкия театър са: Станислас в "Двуглавият орел" от Жан Кокто, Сънят в "Копче за сън" от Валери Петров, Клайф в "Упражнение за пет пръста" от Питър Шафър, а в Театрална работилница “Сфумато”: Дорн в "P.S." по Чехов, Сенебирски в "Грехът Куцар" по Йордан Йовков, Дявола в "Апокриф", Одисей в "Сънят на Одисей", Тирезий в "Тирезий Слепият", Валмонт в "Квартет" по Хайнер Мюлер. От 2009 г. е в трупата на Народен театър “Иван Вазов”, където негови роли са: Санчо Панса в "Дон Кихот" по Сервантес, Мъжът в черно в "Тоз, който получава плесници" от Леонид Андреев, Астън в "Портиерът" от Харолд Пинтър, Мъжът в "Нирвана" от Константин Илиев, Ейлерт Льофборг в "Хеда Габлер" от Хенрик Ибсен, Рой Коен в “Ангели в Америка” от Тони Кушнър, Лесли в “Морски пейзаж” от Едуард Олби, Писателят в “Злият принц” от Георги Тенев, Той в “Гълъбът” от Патрик Зюскинд, Лебедев в “Идиот 2012”, Виталий в “Жана” от Ярослава Пулинович, Андре в “Бащата” от Флориан Зелер, Фьодор Карамазов в “Братя Карамазови”.

Носител на многобройни награди, между които: „Златна маска" на Международния театрален фестивал „Охридско лято" през 1995 г. за ролята на Астров във "Вуйчо Ваньо"; АСКЕЕР`1996 за водеща мъжка роля за Мъжът в "Нирвана" и АСКЕЕР`2007 за водеща мъжка роля в "Мъртвешки танц".

От театър 199 написаха следния анонс за последното представление на Приятнострашно:

"13 години след премиерата ще се сбогуваме с едно от най-обичаните и успешни представления в театъра.
На 8 ноември от 19:30 часа за последен път ще можете да видите на нашата сцена „Приятнострашно“ от Яна Борисова, постановка - Галин Стоев.
Разказ за нюансите. Нюансите на чувствата, нюансите на взаимоотношенията и нюансите на цветовете. Зад всяка казана дума се крие по една голяма история.
Спектакълът има множество отличия, сред които две награди „Икар“ 2010, две награди и четири номинации „Аскеер“ 2010 .
Благодарим на всички замесени за приятнострашните мигове, които ще носим завинаги!"

Представлението "Бащата" е на режисьорката Диана Добрева. След тази безспорна находка на българския екип бе заснет и филмът с Антъни Хопкинс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!