Вежди Рашидов може да стане академик

ОFFNews 05 септември 2018 в 14:20 3678 0

Скулпторът, депутат, председател на Комисията по култура и медии в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов може скоро да придобие най-високата научна степен - академик.

Кандидатурата му е за академик в раздел "Творци на изкуството и изкуствознание", показва списъкът с допуснати кандидати.

Други кандидат-академици в категорията са ректорът на Софийския университет в периода 1999–2007 г. проф. Боян Биолчев, писателят Владимир Зарев, композиторът и министър на културата в правителството на Жан Виденов проф. Георги Георгиев, режисьорът Пламен Марков и  преподавателят по нова българска литература в Софийския университет Симеон Янакиев Симеонов – Янев.

Към момента Рашидов е член-кореспондент на Академията.

Други допуснати до конкурса са проф. д-р Ивайло Търнев - директор на Клиниката по нервни болести към Александровска болница (категория за член-кореспонденти в раздел „Медицински науки“) и професорът по история на българския език в Софийския университет Анна-Мария Тотоманова (категория за член-кореспонденти в раздел „Хуманитарни науки“).

В категорията на Тотоманова фигурират и имената на професорът по политология в СУ и за кратко министър на образованието във втория кабинет на Бойко Бориков Тодор Танев и проф. дфн Милена Кирова - преподавател по българска литература в същия университет.

В категорията за академик в раздел „Изкуствознание“ сред допуснатите кандидати е и професорът по история на изкуството и дъщеря на ген. Добри Джуров чл.-кор. Аксиния Джурова.

Академиците (наричани още действителни членове на БАН) са хората с най-високи научни степени в Академията. Към момента те са 62-ма. С новия конкурс ще бъдат добавени нови 9 души в различни области.

Правилникът на БАН за избиране на академици и член-кореспонденти гласи, че според традициите на институцията за академици се избират български граждани с висше образование, изтъкнати дейци на културата и изкуството, чиито постижения са с безспорно национално и международно значение, с активни публични изяви, свързани с изкуството, културата и духовното развитие на нацията и имат активна творческа и експертна дейност".

Академиците и член-кореспондентите на БАН вземат пожизнени възнаграждения. Академиците, които не работят по трудово или служебно правоотношение, получават допълнителното пожизнено месечно възнаграждение в размер на основното месечно възнаграждение на народен представител за съответния месец. Член-кореспондентите пък получават допълнителното пожизнено месечно възнаграждение в размер на 30 на сто от заплатата на един депутат. 

Последната изява на Рашидов, която събра широко обществено внимание, бе частната му изложба в Лондон, за която държавата плати над 20 хил. паунда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови