Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Строят гигантска статуя на Супермен в САЩ

ОFFNews 01 декември 2015 в 16:05 5119 3

Снимка Look Strategies

Умален модел на статуята от фибростъкло.

Общинска комисия в Кливланд, САЩ, е одобрила построяването на гигантски паметник на Супермен от неръждаема стомана, украсен с кристали криптонит, предаде "Гардиън".

Идеята на артиста Дейвид Деминг представлява 4-метровата фигура на супергероя да бъде поставена върху 11-метров постамент, а площадът около нея да бъде осеян с огромни парчета криптонит - измислен кристал от родната планета на комиксовия герой.

Някои членове на комисията са изразили опасения относно безопасността на хората около паметника, който ще има остри ръбове и ще е поставен на много висока основа. Други смятат, че стълбът е твърде голям и ще отнема вниманието от фигурата на върха му.

Авторът е приел забележките и е обещал да поправи плановете си. По-рано тази година Деминг нанесе корекции върху наметалото на Супермен, така че то едновременно да се идентифицира визуално с героя, но без да задържа големи количества лед и сняг върху себе си през зимата, които биха били опасни за хората, минаващи отдолу.

Градът си присвои произхода на измисления персонаж, тъй като двамата му създатели - Джери Сийгъл и Джо Шъстър, се запознали в местната гимназия "Гленвил" през 1933 г., и реши да го почете, като му направи паметник. На площада до него ще има и други статуи - на създателите на Супермен, както и на Джоан, съпругата на Шъстър, която е била първоначалния модел на Луис Лейн, изгората на извънземния.

Скулптурната композиция ще струва около 3 милиона долара и ще бъде спонсорирана от частно НПО. Строежът ѝ ще започне след завършването на пешеходния мост над езерото, който ще струва 33 милиона долара и ще бъде готов до 2017 г.

Това не е първата подобна статуя, много градове са издигнали различни паметници в чест на измислените персонажи. Два подобни примера са от музея за изкуство във Филаделфия, пред който се издига 3-метрова статуя на Роки Балбоа, тежаща 2 тона, а в нюйоркския Сентръл парк пък от 50 години насам Белият заек, Лудият шапкар и Алиса от Страната на чудесата си пият чай необезпокоявани, седнали върху гъба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews