Българският самоук Ханс Гигер

Калоян Константинов 19 февруари 2015 в 12:00 13677 2

Снимка Мариана Жижанова

Една от творбите на Мартин

Попаднах случайно на страницата във Фейсбук на Мартин Рангелов, където веднага бях поразен от скулптурите му, които ми напомниха творчеството на прочутия швейцарски художник, създател на Пришълеца - Ханс Гигер.

Колкото повече разглеждах работите му, толкова повече се убеждавах в оригиналния стил на българина, докато не стигнах до бюста на скаранец от любимата ми научнофантастична поредица "Фарскейп". Тогава вече бях сигурен, че трябва да се срещна с Мартин Ангелов, за да науча неговата история. Тя се оказа още по-интересна отколкото очаквах.

Разкажи ми за себе си и работата си?

Казвам се Мартин Рангелов, на 24 г. от София. Занимавам се със скулптура от 5-годишен, но активно творя през последната една година, като гледам да разширявам мащаба си на работа и да използвам нови видове материали за работите си. Не съм завършил училище за изкуства, не съм взимал и уроци - самоук талант съм.

Нищо? Родителите ти поне не се ли занимават с това?

Не. И те нямат нищо общо с тази област. Скулптурата винаги ми е била хоби, следователно не е било нещо сериозно – но сега вече съм й се отдал, така да се каже. Иначе съм завършил Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Костинброд, но не продължих да следвам.

Как започна да ги правиш тези маски, глави, бюстове?

Като дете се интересувах много от подобни неща, даже и в момента гледам такива филми, слушам такава музика – все в този мрачен стил. През последните 10 години вкарах биомеханиката – подобно на Гигер.


Това беше следващият ми въпрос – всичко много прилича на творбите на Ханс Гигер.

Вдъхновени са нещата, но не и изкопирани. В момента правя много глави, лица, това явно ми е някаква фаза. Питали са ме много пъти защо не правя костюми и други такива работи, но и този момент ще дойде в бъдеще. Мисля да утвърдя биомеханиката като свой стил, който да доразвия с времето и да изляза от сянката на Гигер, както е в момента.

Аз вярвам в идеализирания мрак. Това значи да му придадеш свръх качества един вид. Фен съм на супергероите, и в този ред на мисли Батман е именно подобен персонаж - мрачен. Искам също така да вляза в музиката. Например аз съм голям фен на Слипнот, искам да им измисля маските, които носят.

Мартин Рангелов с една от своите маски. Снимка A: OFFNews

От какво изработваш творбите си? На снимки, като ги видях, реших, че са метални, но сега, когато ги пипнах, разбрах, че не са.

Предимно използвам полимерна глина, която се пече. Тя е много готина, понеже не съхне и можеш да обърнеш внимание на детайлите, които изискват доста време да се изработят. Допреди няколко месеца залагах предимно на восъчни материали, пластелини, нищо сериозно, така да се каже.

А защо не от метал, тези неща все пак са крехки, ако се изпуснат ще се повредят.

Да, деликатни са, но това са творби на изкуството, хубаво е да се пазят все пак. От метал евентуално биха могли да се отлеят, което ще е доста трудно поради големия брой детайли. Мога да го направя, но не ми е приоритет засега.

Издържаш ли се от скулптурите си?

Горе-долу, не толкова, колкото би ми се искало, но съм още в началото. Засега имам само Фейсбук страница и оттам каквото успея да продам – най-често в САЩ. Но определено не можеш да се издържаш само с това нещо, поне докато си в България. Интерес има най-вече от чужбина, специално у нас много малко се интересуват. Носил съм нещата си в някоя и друга галерия, но не проявиха интерес. Може би не съм уцелил точна галерия. Но хората имат собствено виждане, а моите неща са малко по-провокативни, агресивни.

 

На какви цени ги продаваш?

Бих могъл да изработя всичко в рамките на бюджета на съответния човек. Ако държиш да е глава, каквато ти показах, но имаш определен бюджет, мога да не я направя толкова детайлна – съответно ще бъде супер изпипана, разбира се, но колкото по-детайлно и голямо е нещо, толкова по-скъпо е. Тези глави са по 400 лв. (снимкa Б), а маската е по 150 лв. (снимка А).

Наблюдавал ли си пазара в чужбина за подобни неща, зад граница сигурно струват много повече?

Това са цените ми за България, в чужбина слагам цена от 700-800 долара на едно такова нещо. Тук хората просто нямат пари. Това е изкуство, яде ли се, пие ли се – не, тогава няма да се продава.

Колко време ти трябва, за да изработиш една от тези глави?

50-на часа активна работа. Естествено не се хващам два дни да работя, без да спя, а го правя за седмица-две – както ми дойде музата.

Каква е процедурата по направата на една от тези глави стъпка по стъпка, тъй като изглеждат доста сложни?

Ще задържа обяснението засега. Мисля, че всеки оригинален и независим творец не трябва да разкрива тънкостите си. Един занаят се краде, нали така? Аз не съм го откраднал обаче и не бих искал да дам възможност да ме използват.

Снимка Б: OFFNews

Откъде се вдъхновяваш освен от Гигер?

Ами аз не го гледам честно казано Гигер нон-стоп, преди съм го гледал като дете, много съм се интересувал от него. Сега просто като видя някакъв случаен образ в мрежата или от някоя игра – веднага почвам да го правя. В процеса на работа му слагам този „skin”, този биомеханичен вид и той става съвсем различен. Даже после го гледаш и не можеш да кажеш, че това е работено въз основа на нещо друго.

Мислел ли си да отидеш в чужбина да работиш или учиш, тъй като сам каза, че интересът към теб идва предимно отвън?

Да, мислел съм го това – да отида, да речем, в Калифорния за няколко години да следвам, като идеята е не толкова да уча, колкото да ме забележат. Там трябва да си сред хората, да виждат на живо работите ти, защото през Фейсбук нещата може да изглеждат по един начин, а в действителност да са съвсем други. Аз принципно слагам ефекти на снимките си, но ти видя на живо, че нещата при мен изглеждат по същият начин като на снимките.

Предизвиква ли асоциации със сатанинското изкуството ти?

Не, толкова крайни мнения – не, това е изкуство все пак. По никакъв начин не е въвлечено нещо религиозно.


Само със скулптура, която да продаваш ли искаш да се занимаваш в бъдеще?

Искам и да се насоча към киното, но не просто като дизайнер, ами и като режисьор. Но това с режисирането след време де.

Интересно, предполагам ще се насочиш към сай-фай или фантастиката?

Ще бъде филм за супергерой, най-вероятно аз ще го измисля – нещо като по-мрачна версия на Железния човек ми се върти в главата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!