Сергей Джоканов - живот, отдаден на Радиото

OFFNews 08 юли 2024 в 18:14 2892 1

Почина дългогодишният музикален редактор в програма Хоризонт Сергей Джоканов

Снимка YT

Една от плочите с електронна музика на Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщи БНР.

Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години.

Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България.

"Ракът го сломи само за няколко седмици...Моля ви да го помните с добро и да се молите за него! Той заслужава!" - сподели във Facebook неговата съпруга Славея Христова.

Журналистът Георги Папакочев публикува спомени от сайта и книгата „Приключението „12+3“:

„На 28 ноември 1988 записах авторския сигнал на „12+3“ в домашното студио на Жан Шейтанов – тогава млад и много талантлив музикант от Созопол. На другия ден сигналът беше приет с овации, защото в него се пееше! Дотогава по „Хоризонт“ само в детски предавания се допускаше припяване…. Неизказаното никога от никого – екипът ни обръщаше хастара на постулата на Маркс –„Битието определя съзнанието!”, защото в предаването ни, в предварителните намерения се водехме без декларации от Съзнанието, което определяше битието ни…. Дали бяхме прави? Доказа го времето след нас. Защото завинаги останахме млади в душите и съзнанието на тогавашните ни слушатели. И в собствените си." – Сергей Джоканов

„12+3“ тогава нямаше да звучи по този начин, ако не бяха музикалните сигнали на чудесния композитор и музикален редактор Сергей Джоканов. Те „вързваха“ цялото предаване, създаваха „sound“, непознат дотогава в Радиото.“ – Йордан Лозанов, ръководител на първоначалния екип на „12+3“

Поклонението пред  Сергей Джоканов ще бъде в София на 9 юли, вторник, в църквата "Св. Кирил и Методий", кв. Красно село, в 10:30 часа.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    ГЕРБ отмъщава на сините кметове за загубата в София