Съдят Лед Цепелин за кражба на "Stairway to heaven"

ОFFNews Последна промяна на 12 април 2016 в 15:24 8177 12

Лед Цепелин.

Основателите на легендарната рок група Лед Цепелин Джими Пейдж и Робърт Плант ще се явят в съда в Лос Анджелис на 10 май по дело за плагиатство на най-големия хит на групата, "Stairway to heaven", съобщиха световните медии.

Те са обвинени, че са откраднали първите акорди от мелодия на групата Спирит. Цепелин обаче твърдят, че музиката е техен оригинал от 1971 г.

От Спирит твърдят, че известните музиканти са чули мелодията през 1968-69 г., когато двете групи са били на турне заедно, и са я откраднали.

Инструменталната творба на Спирит, от която се твърди, че е откраднато началото:


"Стълба към небето" на Цепелин:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8006

12

Tihomir Tomov

20.11 2016 в 22:15

В някои коментари се пишат " бъркоч " или , че са изкукали ...... лесно е да вземеш мотив , който ако не го чуеш няма и да измислиш . Сега не може и една от новите песни да си изтананикаш . Защо не се понапънете и да откриете откъде е открадната музиката за стихотворението на Вазов " Когато бях овчарче " ...ще паднете от грамофоните си !

13.04 2016 в 20:53

Делото се точи много отдавна. През 2014 г. е подновено от наследниците на Ранди Калифорния (истинска фамилия Wolfe). Той е автор на парчето "Таръс", откраднато и плагиатствано от Пейчшшш. Искът е за вписване на Ранди като съавтор на "Лед Цепелин" в нея песен.

"След десет години" на ФСБ е от първата тава "Non Stop" 1977 г. Преработената известна версия е от петата едноименната тава от 1983 г.

13.04 2016 в 14:16

Тоя бъркоч няма нищо общо с гениалното парче на Лед Зепелин. Спомням си как ми се подкосиха краката когато го чух за първи път. Дядовците от подгряващата група явно са изкукали. Ще станат за резил на дърти години, но поне ще им пообръщат внимание.

13.04 2016 в 10:53

Почитаеми @Reid и @e-mil,
на мен ми се въртеше в главата, че ФСБ имаха плоча изцяло с кавъри в ранните си години. (Споменът е останал заради специфичната "електронна" музика, която по това време слушахме само от ЕЛП, Флойд и др.под., но не и от нашите съществуващи групи.) Оказва се, че не е точно това, но я имам даже, в друга къща. Обаче на тяхната страница са "изложени" всичките им тави и нямам основание да не вярвам. Практически "След 10 години" е била по-скоро EP с 6 парчета, от които само едноименното (бълг.текст е на Мишо Белчев) е кавър и е отбелязано в авторствата на музиката. Може да се види тук: http://music.fsb.bg/album/ten-years-after

13.04 2016 в 08:56

e-mil,
трябва да призная съвсем искрено, че част от тази информация ми е убягнала, вероятно точно заради факта, че, както казах, не обърнах особено внимание, когато нашумя този въпрос - отбелязах го, но реших, че това няма отношение към начина, по който приемам ФСБ. Добро уточнение, приемам критиката.

12.04 2016 в 21:16

Яко! Дело за един акорд повече!
Досега се признаваха - по памет - че до 3 акорда повторение не е плагиатство. Ако се получи прецедент за един акорд повече музикалната индустрия ще спечели милиарди понеже ще измисля по-малко, но ще произвежда повече!

12.04 2016 в 20:03

Reid
За ФСБ си в грешка. По него време пишеха авторите върху етикета на плочата, а не върху корицата. За "След десет години" си бяха посочени авторите на музиката и текста.
Впрочем, ако не се лъжа целият албум беше с кавъри и на всички беше посочен авторът. Само че тогава никой не ги четеше тия неща и оттам дойде грешката. То и сега малко хора ги четат.

12.04 2016 в 19:33

Съгласен съм, че да вадиш след половин век скелети от гардероба е изнасилена работа, от която не печели никой, а съмнителният шум, който ще се вдигне около Спирит след този процес няма да им спечели повече слава или фенове.

Но... в интерес на непредубедеността и достоверността няма как да се отрече, че Цепелин имат поне дузина парчета, които могат да бъдат окачествени като "преписване" да го кажем (че плагиатство е малко тежка дума). Има доста материал по въпроса, който циркулира не от днес и Стълбата съвсем не е изолиран случай, да кажеш, че е съвпадение или невинна заигравка. Това може да не се харесва на феновете и няма да ни попречи да ги харесваме и признаване по-малко, но и няма как да го отречем.

Все едно като пръкна работата с ФСБ и тяхното откровено плагиатстване "по италиански" някой да си го сложи на оная работа? Не, нещата отшумяха, а музиката си остана. Но фенщината не трябва да пречи на обективността.

12.04 2016 в 19:15

Не стига, че няма нищо общо, ами и музиката на ония там си е чиста мътилка. Ако беше нещо със стойност, щяхме тях да ги помним до днес.

12.04 2016 в 18:43

50 години след издаването на парчето.... стига бе.. Явно искат малко да се поотъркат в славата на най-великата банда в историята на рока. Нека си съдят. Феновете помнят и знаят Led Zeppelin... За Spirit малко хора са чували