С танц по калдъръм започва фестивалът за камерна музика 'Неотъпкана пътека' (видео)

OFFNews 31 юли 2019 в 14:00 1856 0

Снимка Неотъпкана пътека

Фестивалът "Неотъпкана пътека" в с. Ковачевица се провежда за втора поредна година. „Тази година ще тръгнем по много различни пътеки“, каза пред БНР Лора Чекоратова, пианистката, която успя с огромна подкрепа от България и чужбина да сбъдне своята мечта.

Акцент в това издание е гостуването на номинираната за "Грами" композиторка Добринка Табакова, която е и кръстница на фестивала. „Това е невероятен шанс за нас като музиканти да работим отблизо, детайлно с композитор в продължение на една седмица. Това е новото тази година“. Ще има и среща с нея.

На фестивала ще бъдат направени три премиери на нейни произведения – „танц по калдъръм“, три песни по текст на Франк Бридж и „Прозрение“. Към досегашния екип – Лора Чекоратова, Георги Вълчев, Никола Таков, Мариана Карпатова и Веселин Тодоров – се присъединяват виолончелистите Иван Лалев и Волфганг Кьосел, виолистът Румен Цветков, контрабасистката Юлита Фъсева.

Запазват се добрите практики от миналата година и това са срещите и концертите „за“ и „с“ деца, както и галаконцертът в Гоце Делчев. Освен това са предвидени много съпътстващи прояви като представяне на книга, изложби в Ковачевица, в Гърмен и Гоце Делчев. „Целта е по време на фестивала хората да имат различни преживявания – да се разходят из гората, да отидат до съседните села“.

„Избрали сме да представим няколко големи камерни творби. Това са человият квинтет на Шуберт, клавирният квинтет на Шуман и „Спомен от Флоренция“ на Чайковски“.

За да подпомогнат финансирането на фестивала беше организирана и интернет кампания за набиране на средства, която според Лора е била успешна. Разбира се получили са подкрепа от Министерството на културата и от местните общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови