Пролетен базар на книгата от 3 до 8 юни

OFFNews 02 юни 2014 в 21:05 3225 0

На 3 юни започва традиционният Пролетен базар на книгата, който ще се проведе в Националния дворец на културата в столицата.

Базарът ще заеме 3 етажа в НДК. Откриването на празника на книгите е в 11:00 часа на полуетаж "Изток" в НДК.

Специални гости на официалното откриване ще бъдат Сюлейман Гюкче – посланик на Република Турция в София, и аташето по културата и туризма Джамал Текканат.

В столицата пристига и известният турски автор Ахмед Юмит, за да представи новата си книга „Дервишката порта“.

Посетителите на базара ще могат да разгледат и специалната изложба на книжни корици, намираща се отново на полуетаж "Изток". 

Жури в състав от преподаватели в катедра „Книга и печатна графика“ и катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия е направило подбор на най-добрите постижения в художественото оформление на книгата. 

Асоциация „Българска книга“ ще е организатор и на Благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина.

В четенето ще участват: Яница Радева, Оля Стоянова, Стефан Иванов, Палми Ранчев, Валентин Дишев, Илко Димитров, Марин Бодаков, проф. Светлозар Игов, Силвия Чолева, Ивайло Добрев, Калоян Игнатовски, Димитър Кенаров, Иван Димитров, Иван Христов, Поли Муканова, Радослав Чичев, Ясен Атанасов, Роман Кисьов, Людмила Миндова, Невена Календула, Митко Новков, Мина Кръстева, Русанка Ляпова, Надежда Московска, Иван Теофилов, Тома Марков.

Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат връчени на посолствата на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Специално за Пролетния базар у нас пристига и сръбският писател Братислав Петрович („Цариградски друм“).

Интересният живот на писателя е минал през служба в сръбското МВР и участив във войната в Косово.

Братислав Петрович е автор на пет романа и три исторически монографии. „Цариградски друм” е хит на последния панаир на книгата в Белград и е в Tоп 10 по продажби в онлайн магазина на „Книжевна омладина”.

По случай 100-години от рождението на Хулио Кортасар публиката ще има удоволствието да присъства на джаз-четенията: Кортасар І.

Друго събитие от програмата на базара ще бъде и премиерата на романа „Събирач на дневници“ от Леа Коен, където специално участие ще вземе актрисата Касиел Ноа Ашер.

На щандовете на издателствата предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български писатели и поети: Богдан Русев, Боян Биолчев, Ваня Щерева, Васил Георгиев, Владимир Зарев, Деян Енев, Добромир Банев, Евгений Дайнов, Ивинела Самуилова, Иво Сиромахов, Иво Топалов, Калин Терзийски, Марко Ганчев, Маргарита Петкова, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Радослав Парушев, Теодора Димова и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови