Проектът ''Music Art Tabor'' представя културата на ромите

OFFNews 14 юни 2023 в 18:38 999 0

Music Art Tabor

Снимка Music Art Tabor

Music Art Tabor

Сдружение „ИМЕ“ ще представи проекта „Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите”.

В рамките на проекта Music Art Tabor ще бъдат организирани арт събития в четири от крайните квартали в София и пътуващ фестивал в четири малки населени места в България. Целта е чрез синтез на изкуствата да се съживят периферните зони в София като се привлекат нови публики, и да се подобри достъпът до култура на ромските общности в малки населени места в България.

Старта на проекта в България ще бъде отбелязан с пресконференция в Регионален център за съвременно изкуство  "Топлоцентрала" в София.

Пресконференцията е на 16 юни 2023 г. (петък) от 15:00 ч.

Участници:

• Ния Пушкарова - визуален артист, председател на сдружение „ИМЕ“
• Осмунд Приц (Åsmund Prytz) - норвежки композитор, текстописец и музикант, свързан с Inferno Metal Festival в Осло и Beyond the Gates Festival в Берген
• Ингрид Киндем (Ingrid Kindem) - композитор и музикален продуцент, бивш председател на NOPA (Норвежкото дружество на композиторите и текстописците) и TONO (Норвежкото дружество за управление на авторски и изпълнителски права на музиканти и текстописци)
• Йон-Коре Хауген (John-Kåre Haugen) - норвежко-саамски композитор, джаз музикант и продуцент, носител на наградата Композитор на годината за 2019 г. от Sámi Music Award в Норвегия
• Представители от Министерство на културата и от районите „Сердика“ и „Красна поляна“ на Столична община

След пресконференцията от 17:00 ч. всички участници са поканени на „Концерт на терасата“ с Росен Захариев - Роко и гост-музиканти от Норвегия.

Можете да последвате Music Art Tabor във Фейсбук тук:

Програмата на Music Art Tabor можете да видите тук:

Проектът “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите” се изпълнява от сдружение „ИМЕ“ по Програма PA 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и национално съфинансиране с Програмен оператор Министерство на културата по договор № BGCULTURE-2.002-0047-C01. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика