'Проектът 'Флорида', или какво може да научим от 6-годишните

Невена Илиева 21 март 2018 в 15:43 6626 0

Кадър от Проектът Флорида

"Проектът "Флорида" на независимия американски режисьор Шон Бейкър е филм, който трябва да се гледа.

Независимо дали сте любители на алтернативното кино, или не - лентата може да даде ценен урок на всички ни, най-вече през образа на 6-годишната Мууни и нейните приятелчета. 

Момиченцето живее в мотел със своята татуирана и щура майка Хейли, а двете споделят съдбата на множеството бедни американци, принудени да живеят ден за ден, продавайки дребни неща, за да изкарат пари за седмичния наем.

Това обаче никак не притеснява Мууни, която изгражда силен и лидерски характер на фона на мизерията и провалените съдби на всички възрастни около нея. Тя смело се впуска в приключения, сама търси начини да се сдобие с вкусен сладолед, но не забравя и своите две приятелчета, с които дели всичко. Точно по хапка сладолед на човек - за да има за всички.

Въпреки че е "лошо момиче" и ще наплюе всеки, който не харесва, Мууни много добре знае какво значи думата "семейство" и какви ценности стоят зад нея. А когато се стига до най-тежкия момент, в който я грози раздяла с Хейли, тя прави своя непоколебим избор, а действията ѝ и тези на нейната приятелка Джакси изумяват всички, защото никой не предполага колко дълбок житейски опит се крие в шестте им години. 

На фона на целия хаос от нещастия в мотела във Флорида, като стълб на "нормалността" изплува Боби, изигран от Уилям Дефо, който е и единственият познат на широката публика актьор. Във филма Дефо се показва в непозната светлина, особено за зрителите, които са свикнали да го гледат като злодей във високобюджетни и известни филми.

"Проектът "Флорида" обаче не е такъв. Не очаквайте от него сложни сюжети, дълбоки диалози и драматични сцени. Пригответе се за много цвят, забава и детски усмивки, които ще ви преведат през трудния живот на група възрастни, а дълго след прожекцията ще се чудите с какво точно ви е грабнал филма. 

Непременно трябва да се спомене невероятната игра на всички деца в лентата и най-вече тази на Бруклин Принс, изиграла Мууни. Доста е трудно да се разбере дали малката актриса по природа си е щура или е уловила актьорското майсторство в неговите тънкости, но едно е ясно - хлапето "прави" целия филм.

Филмът бе представен у нас в рамките на София филм фест лично от режисьора Бейкър, а следващите дати, на които може да гледате "Проектът "Флорида", са 21 март от 20.00 часа в "Еuro Cinema", 25 март от 18.00 часа в културен център "G8" и 29 март от 18.00 часа в "Еuro Cinema".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови