Препоръчваме ви: Нощ на европейското кино

ОFFNews 06 декември 2019 в 07:05 2106 0

В дните между 2 и 6 декември 54 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. „Нощ на европейското кино” е уникално събитие, което ще се случи едновременно на 54 места в Европа. Благодарение на него публиката ще има възможност да усети своята принадлежност към много по-голяма и изпълнена с интересно многообразие общност. В същото време ще бъде гарантирана връзката с местните особености на кината и разпространението на филми във всяка отделна държава.

В София мястото е Дом на киното, денят е 6 декември, начало 19:00 часа, Филмът е „Момиче” на режисьора Лукас Донт, номиниран за "Златен глобус", носител за Queer Palm и "Златна камера" от Кан, с наградата на FIPRESCI и наградата за най-добър актьор в конкурсната програма "Особен поглед" - Кан.

„Нощ на европейското кино” през 2019 година е второто издание на проект, създаден по инициатива на Програма Творческа Европа - Медиа, който е с отворен, свободен достъп за повече от 14500 граждани на Европа и се организира в партньорство с Европа Синемас.

На всяко от събитията домакини ще бъдат киносалони, които принадлежат на паневропейската верига Europa Cinemas. Те ще започнат с прожекция на един от филмите, получили подкрепа от програма Медиа в последните две години. Публиката ще гледа 40 различни филми, избрани от местните разпространители. След прожекциите ще се проведат разговори с представители на творческите екипи на филмите или с филмови специалисти-кинокритици, а за финал на вечерта зрителите са поканени на коктейл. Събитията ще бъдат открити от ръководителите на бюрата на Творческа Европа - Медиа в съответната държава и представители на Европейската комисия.

Целта на този проект е да представи на гражданите подкрепата, която осъществява реално Европейския съюз за създаването на нови кинотворби.

Европейската комисия влияе върху формирането на аудиовизуалния сектор чрез Програма Медиа от 1991 година. Постига се сериозен успех в подкрепа на съревнованието между представителите на аудиовизуалните индустрии и в стимулиране на културното многообразие в Европа. Едно от най-важните действия е осигуряването на допълнителна финансова опора в реализирането на разпространението на европейските филми извън държавите, в които са произведени. Всяка година стотици филми могат да бъдат видени от публиката в цяла Европа с помощта на Програма Медиа.

Създателите на кино в цяла Европа добре познават и ценят Медиа. Но за публиката участието на тази програма в осигуряване на разнообразието от филми често остава извън информационния поток и е нужно да се постави специален акцент върху значимостта на Медиа за Европа.

Публиките са емоционално привързани към киносалоните в техните градове, в които се прожектират европейски филми с техните любими актьори и режисьори, но системата за финансиране от страна на Европейската комисия им изглежда като нещо далечно и несвързано директно с реалността. Този проект се реализира с цел да се изгради връзка между двете реалности, да се прокара мост между Програма Медиа с нейната значимост за киноиндустрията, и емоциите на зрителите, които ги превръщат в неразривна част от света на киното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови