Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Поетесата Мирела Иванова стана драматург в Народния театър

OFFNews 29 декември 2016 в 12:47 6668 0

Известната българска поетеса и преводачка Мирела Иванова стана драматург в Народния театър „Иван Вазов". Първият спектакъл, в чиито екип влиза тя, е „Майстори". Премиерата на представлението, режисирано от Петринел Гочев, е в края на януари догодина.

Любопитното е, че когато „Майстори" на Рачо Стоянов се поставя за първи път на сцената на Народния театър през 1927 г., негов драматург отново е поет – Николай Лилиев.

Освен драматург, Мирела Иванова ще бъде и главен редактор на собственото издание на театъра – двумесечното списание „Народен театър", чиито пети брой ще бъде готов през януари. Тя се присъединява към екипа на театъра, след като почти 20 години работи като главен уредник на къщата-музей на Иван Вазов в София.

Мирела Иванова е един от създателите и активни участници в поетичното общество "Петък 13". Заедно с колегата си Бойко Ламбовски е била автор и водещ на телевизионните предавания "Петък 13" и "Остров за блажени" по Българска национална телевизия. В продължение на години е литературен наблюдател на вестниците "Стандарт" и "Капитал", печата свои публицистични статии в "Дневник" и "Сега". Сценарист на два документални филма за патриарха на българската национална литература Иван Вазов. Пише и публикува стихове, разкази, литературна критика и публицистика и превежда от немски език. Съставител е на поетичните антологии "Странстването на камъните. Съвременни немски поети", " Придавам форма на копнежа. 33 поетеси от България, Сърбия и Македония", "Балкански азбуки: България", на том с творби на поетесата Мара Белчева "Един живот" и на том със стихотворения за малки и големи от Иван Вазов "Аз съм българче". От 2003 води своя коментарна рубрика в Дойче веле.

Мирела Иванова е автор на 10 книги с поезия и проза, носител на множество награди, сред които националната награда за съвременна литература "Христо Г.Данов" и европейската награда за модерна поезия „Херман Ленц".

Като признание за приноса си в европейската литература и развитието на българо-немските културни отношения през 2008 година Мирела Иванова получава едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом "Вила Конкордия" в Бамберг, Бавария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови