Почина актьорът Анани Явашев, братът на Кристо

OFFNews 06 февруари 2022 в 13:27 4343 0

Почина актьорът Анани Явашев, брат на художника Христо Явашев - Кристо.

Кариерата му в киното и театъра се простираше в повече от 5 десетилетия. Анани Явашев създаде паметни роли на сцената на Младежкия театър в пиеси на Шекспир, Оскар Уайлд и Шилер.

Любим актьор на няколко поколения български режисьори, сред които Вили Цанков, Иван Андонов, Николай Поляков.

Паметта на Явашев бе почетена от световноизвестния ни аниматор Теодор Ушев. Във фейсбук той написа:

Анани Явашев беше един от най-фините актьори в България. Актьор, който постигаше всичко с талант и упорит труд, въпреки "неправилното" си потекло, въпреки черните списъци на цензурата. Той изигра всички злодеи в българския театър и кино, всички лоши характери - и ги играеше така, че всички вярваха в "антигероите" му. В общественото съзнание нямаше разлика между актьорите и персонажите им. И комунистическите цензори знаеха това - с перфидна ехидност те изграждаха "лоши" и "добри" актьори.
И се случваше така, щото възпитани, добри хора като Анани, изглеждаха "злодеи", заради ролите, които получаваха. А мерзавци и проклети хора бяха издигани на пиедестал като "добрите герои".

Така си остана и след "падането" на комунизма. Ако има артист, който заслужава да бъде почетен, с излъчването на филм за него, това е точно Анани Явашев, един велик актьор.

Поклон.

( Анани Явашев като Славчо в кадър от "А бяхме млади" на Б. Желязкова)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!