Педро Алмодовар оглави журито на филмовия фестивал в Кан

OFFNews 31 януари 2017 в 09:02 3836 0

Най-известният съвременен испански филмов режисьор Педро Алмодовар ще ръководи журито на тазгодишния филмов фестивал в Кан, съобщиха организаторите му, цитирани от AFP.

Той е първият испанец, който ще ръководи журито на фестивала със 70-годишна история.

"Мога само да кажа, че ще посветя себе си - душата и тялото си - на тази задача, която е едновременно привилегия и удоволствие", каза 67-годишният Алмодовар.

Въпреки че той спечели "Оскар" за най-добър чуждестранен филм с "Всичко за майка ми" (1999 г.), Алмодовар никога не е печелил най-престижната награда от Кан - "Златната палма".

Алмодовар е роден в семейство на фермери в малък, прашен град южно от Мадрид, където майка му пише писмата на неграмотните съседи. Педро е изпратен в католическа семинария на 8-годишна възраст с надеждата да стане свещеник. Но темпераментния и бунтарски настроен младеж избягва в Мадрид, където се присъединява към пародийно дуо и прави рекламни кампании във филмовата индустрия, докато работи и като служител в телефонна компания.

70-ият филмов фестивал в Кан ще се проведе от 17 до 28 май. Имената на другите членове на журито ще бъдат обявени в средата на април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews