Първи кино-литературен фестивал от 2 до 11 ноември (програма)

ОFFNews Последна промяна на 16 октомври 2015 в 17:08 1437 0

От 2 до 11 ноември в София, Пловдив и Варна ще се проведе първият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri 2015. Организатори на събитието са ИК "Колибри", които тази година празнуват своя 25-годишен юбилей.

В дните на фестивала ще се прожектират 14 филма, образци на най-добрите екранизации на книги. На 10 от прожекциите публиката ще има удоволствието да се срещне с някои от авторите на литературните творби, както и създателите на техните екранизации.

Сред кинолентите във фестивалата програма присъстват вечни кино шедьоври, като „Закуска в Тифани“, модерни класики, като „Фрида“, „Чуй ме“ (с кино заглавие „Не мърдай“) и „Непосилната лекота на битието“, както „Никой не се спасява сам”, чиято прожекция у нас идва веднага след премиерата му на фестивала в Кан тази година.

Специални гости на CineLibri 2015 ще бъдат известният американският писател Дъглас Кенеди, една от най-ценените италиански писателки – Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито - знаков италиански актьор и режисьор.

Желанието на Colibri е да подари едно незабравимо преживяване, което обединява зрителите и читателите. Въпреки че боравят с различни изразни средства, доброто кино и качествената книга са двете страни на един и същ медал. Затова Cinelibri идва с двойна цел: да предложи едновременно изтънчено визуално преживяване и да насърчи любовта към литературата.

Освен ефектното отбелязване на своята годишнина, организаторите от ИК "Колибри" имат амбицията CineLibri да се наложи като ежегоден фестивал.

Заглавията на CineLibri 2015:

- "Стогодишния старец, който скочи през прозореца и изчезна";
- "Любовта трае три години";
- "Закуска в Тифани";
- "Фрида";
- "Чуй ме";
- "Непосилната лекота на битието";
- "Да дойдеш на света";
- "Живот назаем";
- "Никой не се спасява сам";
- "Кустурица. Балкански хулиган";
- "Деликатност";
- "Убийства в Оксфорд";
- "Шегата";
- "Ваканциите на малкия Никола".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови