Откриха за посещение гробница от V век

OFFNews 27 август 2014 в 18:20 3183 0

Гробницата на Хонорий.

Снимка Булфото / Александър Михайлов.

Гробницата на Хонорий.

Президентът Росен Плевнелиев откри днес комплекса при така наречената гробница на Хонорий, намиращ се до базиликата "Света София" в столицата. 

В церемонията участва и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Държавният глава благодари за възможността да открие възстановената гробница, която определи като „още един много важен елемент от древната мозайка на нашата столица“, от който можем да получим нови знания за миналото на държавата ни.

Росен Плевнелиев на откриването на гробницата на Хонорий. Снимка: Булфото / Александър Михайлов.

"Отговорният и професионален подход към историческото и културното ни наследство е важен не само за гражданите и посетителите на София, но е и повод за самочувствие колко богат е нашият град", каза президентът.

В погребалната камера са открити костите на възрастен човек, за които се смята, че са от V-VI век. Тялото е положено с глава на запад, а мъртвецът е бил виден гражданин на Сердика, може би епископ. Името на погребания - Хонорий, е изписано в гробницата, което се среща изключително рядко.

Едно от предположенията сочи още, че това е същият Хонорий, хроникиран като участник в Сердикийския събор през IV век, но не е напълно сигурно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови