Quantcast

"Хъфингтън поуст": 10 неща, които не знаете за България

ОFFNews Последна промяна на 03 юли 2014 в 12:45 11307 17

Снимка Елис Шуман

В разгара на летния сезон британското издание на "Хъфингтън поуст" публикува 10 любопитки за България като туристическа дестинация.

"България? Защо да посещавам България? България е красива страна, с величествени планини, хубави плажове, живописни селца и гостоприемни хора. И е невероятно евтина", пише авторът и изброява 10 неща, които масовият турист на Острова вероятно не знае за страната ни:

1. Розите. Българските рози не само са невероятно красиви, но и голяма част от тях се използват за износ. От тях се произвежда 85% от розовото масло в света, важна съставка за изработката на парфюми. Посетете България през май и юли, за да видите цветното прибиране на реколтата.

2. Киселото мляко. В България то е едно от най-добрите в света, с уникален вкус заради бактерията, която се ползва за направата му. Лактобацилус булгарикус се открива единствено в българския въздух. Опитайте домашно кисело мляко с мед или мармалад.

3. Кимането. Когато попитате нещо българин, може да останете учудени с неговия отговор. В страната кимането нагоре-надолу с глава означава отрицателен отговор, докато въртенето на главата хоризонтално значи "да". За да е още по-объркано, когато местните хора говорят с чужденци, те често използват и двата жеста. Правят го често по-възрастните, които поддържат тази традиция, която датира от Османско време.

4. Шопската салата. Смятана е за най-българското ястие, лесна за приготвяне с домати, чушки, лук, краставици и българско сирене. Често е приготвяна с магданоз, олио и оцет. Шопската салата е станала популярна по времето на комунизма, когато е била промотирана от "Балкантурист" - държавната туристическа агенция.

5. Кирилицата. Българите пишат и четат използвайки кирилица, а България е и страната, от която кирилицата се е наложила. Заслуга за това имат Св. св. Кирил и Методий, родени през 9 век. Двамата братя са били християнски мисионери, които са използвали тяхната азбука, за да подобрят грамотността сред славянските народи. Празникът на двамата братя е най-честваният православен български празник.

6. Българските евреи. България е била съюзник на нацистите през Втората световна война, но въпреки това еврейското население в страната от около 40 000 души е било пощадено от Холокоста. Българската православна църква, политиците и гражданското общество са застанали зад евреите и са ги спасили от депортация. За съжаление не може да се каже същото за 11 000 хиляди евреи от Македония - област, управлявана от България през войната.

7. Златото. Най-старото златно съкровище в света бе намерено в гробница западно от Варна, недалеч от Черно море. Открито през 1972 година случайно от обикновен работник, златното съкровище датира от 4560-4450 година пр. Хр. На мястото са открити над 3000 златни артефакта, което доказва и че местните хора са търгували с далечни и близки народи.

8. Ракия. Алкохолното питие е считано за национална напитка. Прави се от ферментирали плодове и съдържа около 40%и дори 80% алкохол, когато е в варено в домашни условия. Ракията може да се прави от круши, грозде, праскови, кайсии и дори от микс от плодове. Често се сервира първа на масата заедно с шопската салата. Хората вдигат наздравици удряйки чашите си и казват "Наздраве". Направете така, че когато го правите, да гледате хората в очите!

9. Гайдите. Българите са много горди със своята гайда - торба, която се прави от кожа на коза или овца. Българската гайда се нарича каба гайда, която е по-голяма от тази на други страни в Източна Европа. През май 2012 година 333 български гайди поставиха световен рекорд на Гинес.

10. Мартеници. Ако сте в България на 1 март, ще видите честванията за Баба Марта (Grandmother March). С празника се посреща пролетта и българите си разменят малки пискюли и гривни от червена и бяла прежда. Мартениците се носят около китката или върху дрехите, докато забележите първия за годината щъркел или цъфнало плодно дръвче.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2014 в 11:03

Линк към източника:
http://www.huffingtonpost.co.uk/ellis-shuman/bulgaria-travel-tips_b_5548731.html

Автор е Елис Шуман. Познавам го лично, навремето бяхме колеги. Елис е обиколил България повече сигурно от доста от българите. Наистина ерудиран човек с богата култура и постоянна жажда за знания. Написал е и книга за България, както и пише статии в блога си, много от които биват публикувани в различни сайтове.

06.07 2014 в 18:44

От който си взел имформацията, че азбуката е гръцка, ка и му да иде да се хвърли от първата скала. Точно обратното е , те са ни краднали половината историа и я представят за елинска4

06.07 2014 в 15:25

Кирилицата въобще не е създавана от Климент Охридски, няма нито едно доказателство за това. Кирилицата представлява 24-те гръцки букви плюс 12 нови букви, граматиката е изцяло гръцка и понеже до преди идването на Кирилометодиевите ученици се е писало изцяло на гръцки, така и не се възприема глаголицата за официална азбука, освен в Охридската книжовна школа, където се е пишело до 12 век на глаголица. просто след създаването на Преславската и Охридската книжовни школи и усиленото писане, превеждане и книжовна дейност, някой някъде е добавил още 12 букви, характерни за българския говор. Ама няма доказателства да е Климент Охридски.

04.07 2014 в 22:55

Само кусури търсите, бе. Как пък някой не почувства известна гордост от тази статия. Комплексари.

04.07 2014 в 11:32

Глаголицата се използвала успоредно с кирилицата и постепенно отмира у нас. В Хърватска обаче се е използвала до преди век и все още се изучава в училище. Съвременната кирилица пък е съвсем друга бира, модифицирана от Петър Велики и е наложена у нас от комунистите.

04.07 2014 в 08:37

Поздравления към Ники Спиров, трябва по-често да се казва истината, кирилицата е създадена от Климент Охридски - един от великите българи, а глаголицата от Кирил и Методи като поръчка и не е била ползвана. Но руснаците наложиха този мит, защото не могат да се примирят, че България е създала нещо, което те ползват и което ги идентифицира.

04.07 2014 в 00:49

Браво бе - айде сега кой е имал двойки по история. Кой подаде опорните точки на Хъфингтън?!
Кирилицата не е създадена от Кирил и Методий, а е кръстена на тях!!! Създадена е от учениците им, начело със св. Климент Охридски.

03.07 2014 в 22:30

http://www.huffingtonpost.co.uk/ellis-shuman/bulgaria-travel-tips_b_5548731.html?utm_hp_ref=mostpopular,uk-travel

03.07 2014 в 21:07

Преводът е направен явно доста набързо. Леко е поорязан текстът, не са подбрани подходящи думи на български.

03.07 2014 в 18:43

Сливовата и джанковата ракия сякаш са по-популярни от крушовата и прасковената. :) И като изключим подходящото за дебили описание на гайдата, браво на автора, че е успял да види и хубавото, и интересното в България и да го популяризира. Може би ще разберат повече хора, че у нас има и друго, освен балконинг след пиянските обиколки по заведенията.