Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НИМ остана без директор след конкурса за нов шеф

ОFFNews 18 октомври 2017 в 17:03 6841 1

Националният исторически музей остана без шеф, след като вчера се проведе за първи път от 10 години насам конкурс за нов директор, който обаче приключи без класиране.

За най-високата позиция в културната институция се бореше единствено проф. Вера Бонева, преподавател по история в Библиотекарския институт (УниБИТ). Тя бе конкурент на проф. Божидар Димитров преди той да да се пенсионира на 1 ноември. 

На вчерашното заседание в Министерство на културата комисията, назначена от Боил Банов, не е дала на Бонева нужните 2/3 от 792 точки, които и бяха необходими, за да се класира, съобщиха от министерството.

Изслушването на Бонева бе вчера, но то не бе публикувано във видеоканала на министерството, каквато е обичайната практика. 

В края на февруари служебният министър на културата Рашко Младенов обяви конкурс за директор на музея, чийто шеф в продължение на 16 години с малки прекъсвания бе титуляр проф. Димитров. Предшественикът на Младенов - Вежди Рашидов, упорито отказваше да обяви конкурс за позицията, въпреки че по закон шефът на НИМ е с 5-годишен мандат.

Проф. Вера Бонева е историк, университетски преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии и публицист, експерт по музеология и управление на висшето образование.

В периода 1987 – 1990 г. работи като уредник в Регионалния исторически музей в Стара Загора. 5 години преподава във Великотърновския университет, а от 1995 г. до 2007 г. преподава История на България в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

През 1996 г. става доктор по история на България, пет години по-късно става доцент пак в Шуменския университет. През 2009 г. защитава докторска дисертация на тема „Българското църковнонационално движение (1856 – 1870)“.

През 2010 г. става професор по История на България, а от 2007 г. е щатен преподавател в Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Автор е на 16 книги, както и на над 160 статии, студии и рецензии.

Бонева е заемала ръководни позиции в областта на образованието и науката, била е член на Комисията по исторически науки към ВАК, член е на Управителния съвет на Българското историческо дружество. От 2015 г. е ръководител на Катедра „Културно-историческо наследство“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии. От 2011 г. е член на Акредитационния съвет, участва като експерт при създаване на част от концепциите и нормативните документи, свързани с висшето образование и науката.

Консултирала е множество проекти за опазване и популяризиране на културното наследство.

Изнасяла е доклади в много градове в Европа, член е на научни и експертни екипи, работещи в областта на теоретичната и приложна музеология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!