Непоказвани творби на Владимир Димитров - Майстора ще могат да се видят от днес в Кюстендил

Градската галерия чества 140 години от рождението на художника

OFFNews 01 февруари 2022 в 11:07 5305 1

Тържествено честване на 140-ата годишнина от рождението на големия български художник Владимир Димитров - Майстора ще се състои днес в родният му град - Кюстендил. В галерията, носеща неговото име, от днес може да се разгледа изложба с 350 творби на художника, 14 от които не са показвани до момента. Част от тях са реставрирани и рерамкирани.

Залата с тях има ново осветление, което е инсталирано така, че да не поврежда хартията, на която са нарисувани част от непоказваните творби.

Изложбата ще може да се види в градската галерия "Владимир Димитров Майстора' в Кюстендил в продължение на 6 месеца.

В залата на градската галерия в Кюстендил ще има и концерт. В него ще участват Симеон Кирков - виола и Росица Бояджиева-Вълева - флейта. Концертът е в две части (от 16 и 18 часа) и ще включва произведения на Моцарт, Сибелиус и български композитори сред които Георги Златев Черкин и Стоян Бабеков.

Днес ще бъде връчена и Националната награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора" за 2021 г. Номинирани са петима художници: Атанас Парушев, Богдан Александров, Иво Бистрички, Милко Божков и Десислава Минчева. Те са определени от 11-членно жури с председател Любен Генов - председател на СБХ, членове на СБХ, представители на Министерството на културата и община Кюстендил.

От 2013 г. насам с нея са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!