Немски журналист предлага ''Хага'' на Галин Стоев за наградата на Културен форум Европа

Като Чаплин във ''Великият диктатор'' Галин успява да накара хората да се смеят на диктакторите

OFFNews 07 юни 2024 в 12:09 1272 0

Снимка Народен театър "Иван Вазов"

"Хага" в Народен театър "Иван Вазов" е постановка на Галин Стоев

Немският театрален журналист Дитер Топ предлага спектакъла „Хага“ на Галин Стоев за наградата на Културен форум Европа. Наградата е за постижения в сферата на културата. Това съобщиха от екипа на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Представлението беше показано във Варна в рамките на фестивалната програма „Шоукейс“, където го е гледал и Дитер Топ.

Културен форум Европа връчва награда за културни постижения вече повече от 30 години. Предложението на Дитер Топ е тя да бъде за режисьора Галин Стоев, авторката на пиесата - украинката Саша Денисова и за представлението. Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, който се случва в главата на украинско дете, явяващо се като главен обвинител. Пиесата на Саша Денисова е написана скоро след нахлуването на Русия в Украйна и авторката периодично я изменя спрямо актуалните събития. Специално за постановката на сцената на Народния театър режисьорът Галин Стоев се завръща в България от Франция, където от 2018 г. е артистичен директор на градския театър в Тулуза. Той е автор на превода на драматургичния текст.

Според немския журналист спектакълът е поразителен и ни предлага как да гледаме на диктаторите. Г-н Топ прави аналогия между него и „Великият диктатор“ и припомня, че Чарли Чаплин също е споделял схващането, че трябва да накараме хората да се смеят на диктаторите. Той смята, че точно това постигат украинската авторка и най-вече българският режисьор.

„Хага“ за него е едно от най-впечатляващите представления, които е гледал през последните няколко месеца със своята актуалност, отговаряща на тенденцията Европа все повече да се отклонява към крайно дясното и усещането, че диктатурата заплашва отвън. Той изразява надежда хората да станат по-отворени и да не се заразяват от фалшиви новини, а да използват своя разум и да се доверяват на официалните медии.

Режисьорът - директор на театъра в Тулуза, Франция - Галин Стоев направи две публични лекции за войната в Украйна, които OFFNews помести. Първата бе заедно с д-р Слава Янакиева, а втората беше самата му пресконференция за представлението "Хага". Режисьорът е сред малцината български интелектуалци, които открито говорят за войната в Украйна и споделят публично категоричната си гражданска позиция. Може би защото отдавна е напуснал България, Галин Стоев говори (и прави) онова, което ние вътре не смеем да изречем (и да реализираме).

Както писа за OFFNews Искра Ангелова, заради който си текст беше подложена на безпрецедентна онлайн атака и тормоз от политически фукционери на националистическа партия, постановката на Галин Стоев в Народния театър е онази революция и осъзнаване, което ние като общество не успяваме да проведем.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II