Галин Стоев прави (закъсняла) революция в Народния театър с ''Хага''

Искра Ангелова 20 септември 2023 в 23:41 12751 1

Искра Ангелова

Снимка Лилия Йотова

Искра Ангелова

Събудете се! Хайде да се събудим! Не е страшно, може, няма нужда да се сражаваме помежду си, да размахваме пръст... Няма! Това е просто един кошмар. Хайде да излезем от него, като се събудим заедно.

Това внимателно ни моли с отчаян и краен спектакъл по всички закони на най-модерния и все пак брехтов театър режисьорът Галин Стоев, директор на театъра в Тулуза, Франция със спектакъла си "Хага" в Народен театър "Иван Вазов".

Огледайте се! Нека се събудим. Ние не сме такива... Не бяхме такива.

България на стаените, ослушващи се, предвидливи и прагматични хора без ценности, без морален компас, без ясна позиция по нито един въпрос, воюващи помежду си... България на слагачите, "нашите" хора, конформистите и натегачите... България на традиционалистите, националистите, соц-носталгиците и русолюбите, дето искат да сме си 16-та република... България на "от една страна, от друга страна"... България на доносниците, дето само да се обърнеш и вече са те натопили... България на човека с малката власт, на убиеца-полицай и на корумпирания съдия... България на купения кмет и на размахващата пръст бабичка, която е жива... напук на България. България на хората, дето не се интересуват от политика, не гледат новините и не знаят какво става по света и у нас...

Трябваше Галин Стоев да дойде от Франция, за да назове важните неща, да постави всичко по местата му, да посмее да изкрещи от първата ни сцена - сцената на Народния ни театър - онова, което в момента е първи проблем, тема и катастрофа в целия свят, освен у нас...

Великолепно е "Хага". Възхитителна актьорска игра. Чудесни сценографски и визуални решения. Завладяващ, умен, дързък и на места много смешен текст. Изключителна режисура.

Аз не съм критик.

Аз бях зрител, който беше затаил дъха си заедно с актьорите на сцената. Пиесата е страхотна! Авторката Саша Денисова беше тук. Браво на тази смела жена. Браво на този смел режисьор. Браво на този театър, който си позволи да постави тази пиеса! Пиеса против войната в Украйна. И същевременно, като всеки интелигентен човек - и пиесата, и представлението - се опитват да застанат на мястото, в главата на "злодея", на руснаците, на пълководците, на войниците - на изпълнителите на налудните заповеди... на самия Путин. Нямам думи за това режисьорско решение и смятам, че е изключително удачно - то сваля целия ореол, страховитост, то снема ужасяващия, парализиращ образ на диктатор от тази одиозна фигура. И Путин изведнъж става като Червената кралица от Алиса: безмислен, луд и много уморен началник, който просто вика: "Отсечете му главата!" Накрая режисьор и автор (и актьор) успяват да го разомагьосат, така че да не ни плаши в кошмарите ни! Гениално режисьорско решение.


Огромни аплодисменти за актьорите на Народния театър, които дишаха като един и изнесоха това първо в новата история на българския театър политическо представление!


Да, когато светът се разпада, драги ми, няма как да си затворим очите, да си заврем главата в пясъка, да се направим, че не се случва. Случва се. И именно театърът, изкуството може най-добре да го разкаже, да го обясни и да го извика. Ако, разбира се, не сме затънали в съображения... Нали?


Българският театър се завръща.
Благодарим, Галин.

Очаквайте разказа за процеса по създаването на това представление от пресконференцията, която той даде пред журналисти в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика