НДК започна отглеждането на пчелни кошери на покрива си

OFFNews 22 септември 2015 в 14:37 189992 5

Пчелите на покрива на НДК.

НДК се включи в уникалния проект за опазване на пчелните популации “1 000 000 кошера” на фондация “Имам си кошер” (I have a bee).

На панорамната тераса пред зала 3.2 на Двореца бяха поставени два кошера от системата Top Bar, която все още е сравнително слабопозната у нас.

“Над 70% от растенията зависят от пчелите. Без тях няма да има природа, живот и бъдеще. Благодарение на тях разполагаме с голяма част от храната ни, както за нас, така и за животните. Пчелите са отговорни за опрашването на памука, от който се правят голяма част от нашите дрехи. Не на последно място, това е индустрия за 200 млрд. долара в целия свят”, обясни един от организаторите.

Кошерите на терасата.

Той изнесе и тревожните факти, които сочат, че само за пет години пчелите у нас са намалели наполовина. Затова той и неговите съмишленици са се посветили на създаването и отглеждането на пчелини.

“Представете си изцяло ново отношение към пчелите. Отглеждането им не просто в кошер, от който само и единствено да взимаме пчелния продукт, а кошер, който да е удобен за пчелите и тяхното отглеждане като домашни любимци”, разясни концепцията младият ентусиаст.

От 90-те години насам се наблюдава устойчив спад в популацията на пчелните семейства по света и България не прави изключение от тази тъжна статистика. И докато проблемът се задълбочава, то до този момент никой не беше предложил адекватно решение. Екипът на “I have a Bee” вярва, че всеки може да помогне, защото “не е страшно да гледаш пчели, страшното е да не гледаш”!

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови