5 филма за малките и най-малките зрители на Киномания (програма)

ОFFNews 11 ноември 2015 в 17:31 4903 0

"Капитан Саблезъб и съкровището на Ла Мара".

Тазгодишното издание на Киномания ще се проведе между 12 и 29 ноември в кината в цяла София, а билетите за най-доброто от световното кино вече са в продажба.

Националният дворец на културата обаче не е пропуснал и детската си публика, като е включил във фестивала 5 филма за малчугани от 3 години нагоре (може и до 70, няма горна граница).

"ПУК" е първият български пълнометражен анимационен филм от десетки години насам, а историята му е магическа и завладяваща.

Малката Лили е на телефона, слушайки трепетно приказка. Историята е така пълна с обрати, че тя неусетно става неин герой. Внезапно приказката оживява и Лили се гмурва в океанските дълбини. Докато търси безценна перла с магическа сила, тя среща всякакви риби и раци. Някои от тях искат да са приятели с Лили, докато други искат просто да я излапат. Колкото по-надълбоко се гмурка Лили, толкова по-опасно става. Телефонна кабина ненадейно се превръща в подводница и това е само една от прелестните фантасмагории в анимационната екранизация на така обичаната от поколения деца и техните родители приказка на Валери Петров. Пук е находчиво съчетание между анимация и игрално кино, истинска радост за очите.

Действието във "Ваканциите на малкия Никола" се развива в края на учебната година. Започва дългоочакваната лятна ваканция. Малкият Никола, родителите му и баба му тръгват към хотел Бо-Риваж на морския бряг. На плажа Никола бързо си намира нови приятели: Блез, който не е на почивка, защото живее наблизо, Фруктуо, който харесва всичко, дори риба, Джоджо, който не говори като тях, защото е англичанин, Крепен, който постоянно плаче, и Ком, който винаги иска да е прав и е много досаден. Но Никола се запознава и с Изабел - момиченце, което винаги го гледа с големи, кръгли и разтревожени очи и за което смята, че родителите му искат да го оженят. Натрупват се недоразумения и се случват куп пакости. Едно е сигурно: тази ваканция ще бъде незабравима за всички!

"Шаманите от севера" пък се намират в далечния Север, есента на 1910 г. Там лагер на номадите инуити е заплашен от глад и ситуацията се усложнява все повече. Ден след ден ловците от племето се завръщат все с празни ръце. Най-възрастният шаман на племето – Крулик, не е в състояние да намери решение. Най-мъдрата жена от клана – Сая, си спомня за легендата за Сарила – обетована земя, скрита сред ледниците, където дивечът е в изобилие. Според легендата само тези с чисти сърца могат да се озоват на това свято място. Шаманите от Севераразказва историята на едно пътуване на съзряването, което трима млади инуити предприемат в търсене на Сарила с надеждата да спасят своето племе.

"Снежната кралица 2" продължава историята от първата част. Там, след като спасиха Снежната кралица, троловете придобиват усещане за свобода. Изиграл водеща роля в тази победа, тролът Орм става герой за всички. Но славата не му е достатъчна. Като комично преувеличава заслугите си, той изплита мрежа от лъжи, твърдейки, че сам е спасил Снежната кралица и е предопределен да се ожени за принцесата и да наследи несметни богатства... В това шеметно приключение Орм научава че приятелството, щастието и истинската любов не могат да бъдат заслужени с измама!

Накрая, но не на последно място е "Капитан Саблезъб и съкровището на Ла Мара". Пиратският кораб „Черната лейди” е предприел авантюристично пътуване. На борда му са малкия Пинки и приятелката му Рейвън, а целта на пътешествието им – да открият екзотичната Лама Рама. Заедно с капитан Саблезъб и неговия екипаж те преодоляват огромни вълни и си пробиват път през непроходими джунгли в търсене на прочутото съкровище на крал Ръфъс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови