5 филма от Европейските награди идват на "Киномания" (програма)

ОFFNews 10 ноември 2015 в 15:47 6875 0

Кадър от "Младост".

5 филма от програмата на “Киномания” са сред номинираните за Европейските филмови награди, стана ясно вчера, когато бяха обявени номинациите - "Младост", "Моята майка", "Съвсем нов завет", "45 години" и "Казвам се Самба".

Лентите ще могат да бъдат гледани между 12-и и 29-и ноември, докато трае фестивалът.

Безспорният шедьовър на годината – новият филм на Паоло Сорентино “Младост”, е с най-много номинации - в цели 5 категории: за най-добър филм, режисура, актьор на Майкъл Кейн, актриса на Рейчъл Вайс и сценарий.

Майсторският и затрогващ филм на Нани Морети “Моята майка” пък е сред фаворитите за режисура и актриса на Маргерита Буй.

Феноменалният хит “Съвсем Нов завет” е номиниран за най-добра комедия.

Някои от наградите бяха обявени предварително, без номинации, и именно “Съвсем Нов завет” е отличен за сценографската работа на Силви Олив със следната мотивация на журито: “Дизайнът следва сюжета по красив, забавен и артистичен начин, съчетавайки реалното и сюрреалното с много иронична фантазия”.

Британската легенда Шарлот Рамплинг и партньорът ѝ Том Кортни, които вече бяха отличени със “Сребърна мечка” на Берлинале за ролите си в “45 години”, сега са номинирани и за Европейската филмова награда. Филмът е номиниран и за сценарий, а Рамплинг ще получи и Наградата на Европейската филмова академия за цялостно творчество.

Още един филм от програмата на Киномания 2015 е сред фаворитите за Наградата на публиката – френския хит “Казвам се Самба” на режисьорите Ерик Толедано и Оливие Накаш, които с предишния си филм "Недосегаемите" превърнаха чернокожия актьор Омар Си в световна звезда. В новия им филм на си партнират Шарлот Рамплинг и Тахар Рахим.

При все, че е с диалог на френски език, “Съвсем Нов завет” на Жако ван Дормел е и белгийското предложение за номинация за “Оскар”.

Програмата на "Киномания" улучва и още един националeн фаворит – руското предложение за номинация за “Оскар” е екранизацията на Никита Михалков по Иван Бунин “Слънчев удар”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови