Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Най-новият филм на Скорсезе премиерно в НДК

ОFFNews 06 януари 2017 в 18:22 8034 0

Снимка Кери Браун

По време на снимки на филма.

"Мълчанието", най-новият филм на Мартин Скорсезе, ще има своята първа премиера у нас на 14 януари в Зала 1 на НДК от 19:00 часа.

От Двореца на културата съобщиха, че световната премиера на лентата е била на 23 декември, като показването му в София е голямо постижение за НДК. Още повече, че там ще бъде единственото място, където ще може да се гледа в резолюция 4K

„Мълчание” е базиран на едноименния роман на Шюсаку Ендо за мисионери на Църквата в Япония през 17-ти век и със сигурност ще е сред фаворитите за наградите „Оскар” тази година. Скорсезе прочита книгата за първи път преди около 20 години и е запленен от нея. По думите му тя засяга темите за вярата, съмнението, човешката слабост и дух по много директен начин.

Филмът е с Лиъм Нийсън в главната роля, участват още Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър, Кийрън Хайндс, Таданобу Асано, Шин’я Цукамото. Йезуитският свещеник Родригес (Андрю Гарфийлд) научава, че неговият ментор (Лиъм Нийсън), който трябва да посвещава японците в християнството, е обърнал гръб на църквата. Родригес заминава за Япония, за да намери отклонилия се от правия път свещеник.

Оператор е мексиканецът Родриго Прието, който работи със Скорсезе за втори път след „Вълкът на Уолстрийт” и заснема филми от класата на „Кучката Любов”, „Фрида”, „21 грама”, „Александър”, „Планината Броубек” (номинация за Оскар), Вавилон, Арго и др.

В основата на филма е темата за мълчанието на Господ пред лицето на човешкото страдание. Той разказва историята на човек, който научава по много болезнен начин, че любовта на Бога е много по-тайнствена, отколкото е предполагал, че Той оставя много повече на пътя на хората, отколкото те предполагат, и че винаги присъства, дори с мълчанието си.

Продукцията беше представена лично от Скорсезе на папа Франциск във Ватикана преди месец. За да може историята да е възможно най-достоверна, като консултант е нает и високопоставен член на йезуитския орден, който е предоставил достъп до архивите си.

През януари в рубриката „Религията според Скорсезе” в НДК ще бъдат показани още две филма на режисьора, посветени на религиозната тематика. Това са „Последното изкушение на Христос” и „Кундун”.

Билети за трите филма се продават на касите на НДК, а за „Мълчанието” и в мрежата на "Тикетпортал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews