МК предупредило Тотев за тютюневия склад преди 2 години

OFFNews 12 март 2016 в 13:20 6727 5

Снимка БНР

Още през 2014 г. Министерството на културата е предупредило пловдивския кмет Иван Тотев, че тютюневият склад "Ориент табако" е паметник на културата.

Това става ясно от писмо, разпространено от пресцентъра на МК.

На 6 януари 2014 година ведомството е уведомило община Пловдив, че тютюневият склад на ул.”Одрин” № 8 , на чието място е предвидено да се изгражда хотел, притежава статут на културна ценност и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

Ето и самото писмо:







Днес пресцентърът на Община Пловдив разпространи следната позиция, провокирана от последните информации на МК:

По повод разпространеното писмо от Министерство на културата от 6.01.2014 година и тиражираните внушения в някои пловдивски медии, бихме искали да уточним, че въпросният документ е получен в Община Пловдив на 09.01.2014 г. След тази дата Община Пловдив не е одобрявала проектна документация и не е издавала строително разрешение за посочения обект.

Категорични сме, че до този момент в Община Пловдив няма получена заповед от Националния институт за недвижимо културно наследство, с което тютюневият склад на ул. „Одрин” 8 придобива статута на единична недвижима културна ценност. Полученото писмо няма характер на документ, определящ сградата на „Одрин” 8 за паметник на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови