МК предупредило Тотев за тютюневия склад преди 2 години

OFFNews Последна промяна на 12 март 2016 в 13:20 5517 5

Снимка БНР

Още през 2014 г. Министерството на културата е предупредило пловдивския кмет Иван Тотев, че тютюневият склад "Ориент табако" е паметник на културата.

Това става ясно от писмо, разпространено от пресцентъра на МК.

На 6 януари 2014 година ведомството е уведомило община Пловдив, че тютюневият склад на ул.”Одрин” № 8 , на чието място е предвидено да се изгражда хотел, притежава статут на културна ценност и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

Ето и самото писмо:Днес пресцентърът на Община Пловдив разпространи следната позиция, провокирана от последните информации на МК:

По повод разпространеното писмо от Министерство на културата от 6.01.2014 година и тиражираните внушения в някои пловдивски медии, бихме искали да уточним, че въпросният документ е получен в Община Пловдив на 09.01.2014 г. След тази дата Община Пловдив не е одобрявала проектна документация и не е издавала строително разрешение за посочения обект.

Категорични сме, че до този момент в Община Пловдив няма получена заповед от Националния институт за недвижимо културно наследство, с което тютюневият склад на ул. „Одрин” 8 придобива статута на единична недвижима културна ценност. Полученото писмо няма характер на документ, определящ сградата на „Одрин” 8 за паметник на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2016 в 08:18

Оставка! За мен ако Бойко иска да извлече дивидент от тази ситуация ,трябва публично да "призове" Тотев да си подаде оставката. Да не говорим за цирка на изборите който цяла България видя!

12.03 2016 в 17:02

Някой да не мисли,че мамин Ваньо е станал кмет
с честни избори!

12.03 2016 в 14:42

Да видим сега има ли смели пловдивчани да излязат и да искат оставката на местното гейребастко ла.но?
Ало-о-ооооо МАЙНА, къде сте бе?

12.03 2016 в 14:26

Май е в ход закриването на НИНКН, а вместо него тези въпроси да се решават в общините.
Сете се какво щеше да е станало с тази сграда още прди две години - щеше да си я спомняме само от снимки.
Това е само началото на проявляването на тоталната герберска некадърност и корумпираност.
Ще се нагледаме на още много такива дивотии - въпросът е докога ще ги търпим.

12.03 2016 в 13:50

Ей някой да научи Тотев да чете! Документа обяснява, че няма съгласуван палн с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). И обяснва защо това е необходимо (съгласуването) и какъв е статута на склада.
Някой да му прочете и да му обясни на това л-но какво пише там!