Министерството на културата не иска да падне ДДС-то върху книгите

ОFFNews 10 февруари 2015 в 18:14 6648 3

Боил Банов.

Снимка БГНЕС

Боил Банов.

Министерството на културата няма да предприеме стъпки за намаляване на ДДС-то върху книгите, стана ясно от отговора на зам.-министъра Боил Банов на запитване на ПП "Глас Народен".

В него г-н Банов се обръща към председателя на партията със "Светослав Витанов", чието истинско име всъщност е Светослав Витков, като не е ясно какво е довело до грешката на зам.-министъра.

Там той обяснява, че въпросът за ДДС върху книгите се обсъжда още от самото му въвеждане преди 20 години, но винаги е решавано данъкът да се запази. 

"При експертен анализ на ситуацията се отбелязват поне два проблема, оборващи популистките твърдения за очакваното значително поевтиняване на книгите при премахването или намаляването на ДДС върху тях. В страните, където успешно функционира редуцирано или нулево ДДС, то с разпространява не само върху крайния продукт, а и върху стоките и услугите за неговото производство - хартия, печат, мастила и т.н. Без такова системно разбиране за процеса на книгосъздаването, се отнема възможността на издателите да възстановяват вече начисленото ДДС и цената на книгите може не само да не падне, но дори да се увеличи. Освен това с различното данъчно третиране значително се увеличава административната тежест, свързана не само с изчисленията на преференциалните ставки, но и с контрола за какви цели се използва например хартията - за печат на книги или на други "неосвободени" продукти", пише Банов.

Зам.-министърът изтъква, че заради това е застъпен друг подход за стимулиране на участниците в създаването на книгите и четящите ги. МК е заделило сума от държавния бюджет, "съотносима с постъпленията от ДДС върху книгите", с която се купуват книги от библиотеките.

Според него тази система е харесвана и от авторите, и от издателите, и от читателите. Затова засега МК няма да намаля ДДС-то върху книгите, а ще продължи програмата си в подкрепа на библиотеките.

"По по-различен начин би следвало да се разглежда проблемът с разпространението на електронните книги. Тук преференциалната ставка или дори освобождаването от ДДС би се осъществило по-лесно, би намалило реално цената им и категорично би насърчило четенето, особено сред по-младите", заявява Банов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!