Quantcast

Чехия сваля ДДС-то на книгите на 10%, падат цените и на лекарствата

ОFFNews Последна промяна на 05 януари 2015 в 13:49 5623 6

Снимка Český rozhlas

Чешкото правителство сваля ДДС-то на книгите от 15% на 10 с началото на новата година, съобщи "Český rozhlas". В България обаче ДДС-то остава 20% за книгите и учебниците.

Това обаче не е единственият сектор, в който ще има намаляване на данъка върху добавената стойност в Чехия. Другите два, при които той ще падне на 10%, са лекарствата и детските храни и памперси.

Според вицепрезидента на Съюза за търговия и туризъм на страната това не означава непременно понижаване на цените на въпросните стоки. Намаленията ще зависят от търговците, които ще имат избора да понижат цените си в полза на клиентите си или да запазят досегашните цени и да повишат собствените си печалби.

"Това не е крайната цел. Повечето издателства и изобщо хората в книжния бизнес настояват ДДС-то върху книгите у нас да стане 0%, както е във Великобритания. Всяко намаляване на цените се отразява положително както психологически, така и фактически", заяви основателят на панаира на книгата в Хавличков Брод Маркета Хейкалова.

Първоначално министерството на финансите смятало да намали и ДДС-то на печатните издания, но не го направило. Идеята на смъкването на данъка върху детските храни и памперси цели да подкрепи семействата с деца.

Намалението при лекарствата ще важи за ваксините, противозачатъчните препарати на хормонална основа, ветеринарните препарати, приготвени на същата основа, както и всички лекарства за хора. Досега те бяха облагани с 21% ДДС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2015 в 00:27

Г-н Маринов, данъчното облагане, не е от силните ми страни. От слабите ми познания, знам, че основната цел на ДДС е генериране на проходи за хазната. Потребителски данък, който в крайна сметка се заплаща от крайния потребител. Това е единственото нещо, което е важно.

В България, хазната винаги е празна. А генерираните приходи се харчат за пълнене на всякакви дупки. И когато не можем да запълним всички дупки, емитираме облигации, чийто падежи ще плаща някой, някога, когато нас вече ни няма или не ни интересува.

Политиката е лява, защото това е и дефиниция за таква. Държавата намалява собствените си приходи за да даде социални продобивки на определена група хора.

Примерът с Кривата на Лафер е нвалиден в случая. Тя/кривата/ характеризира пределно допустимото НАРАСТВАНЕ на ставката на данъчно облагане, спрямо събираемостта, показвайки оптималната стойност. Тук говорим за намаляване!

Иначе моментът с несъбираемостта и "харчене" на пари на калпак за нЕкои малцинства гручи и пр. е реален!

05.01 2015 в 19:47

Симонов, Симонов много сте далеч от истината, данъчното облагане не ви е от най-силните страни. Доколкото разбирам "политиката" Ви е силната страна и квалификацията на териториален принцип, интересно ми е вие и вашите деца на коя територия живеете, явно не е на мързеливите тъпаци.
Относно данъчното облагане вземете разгледайте "Кривата на Лафер" на първо време. Проблема г-н Симеонов не е в лявата или дясната политика, а в това, че за съжаление в България се толерират определени "групировки" има слаба събираемост, укриване на доходи и лош контрол от страна на данъчната администрация, това е защото скъпи им идват книгите.

05.01 2015 в 17:39

Социалните/леви/ мерки в Чехия, са лукс, който правителството им може да си позволи, защото имат реално работеща икономика.

С подобни мерки в България, ще генерираме нищо повече от нови дългове, защото в тая територия е пълно с мързеливи тъпаци, на които и безплатни да са им учебниците, пак ще "произвеждат" прости деца и нулев БВП!

05.01 2015 в 14:45

В Чехия това е възможно благодарение на такив големи национални компании като ЧЕЗ!
Не забравяйте, че собственик на ЧЕЗ е чешкото правителство, което е намалило ДДС-то за просвещение и лекарства на чехските граждани за сметка на българските.
Представете си сега нашето "Енерго" да оперираше на чешкия пазар, или на френския... а то ЧНГ минала! Мечтите се спират до следващото Рождество Христово!
Все пак по Коледа се случват чудеса...

05.01 2015 в 14:22

У нас никога.Докато на власт са десни правителства(особено Мутри),никой няма и да помисли за народеца(който м/у другото си заслужава да му съдерат и десет кожи от гърба).

05.01 2015 в 14:17

А у нас кога?
Или поне за учебниците, май никога!