Михаил Баришников покори София

ОFFNews 21 януари 2019 в 12:59 3765 0

19 и 20 януари са специални дати в културния календар на София. На сцената на Софийска опера и балет гостува прочутият артист и хореограф Михаил Баришников с нашумялата постановка “Бродски/ Баришников”.

Многобройните почитатели на изкуството на балетиста и поезията на Йосиф Бродски бяха погълнати от невероятния спектакъл и таланта на великия артист. На моноспектакъла присъстваха Цветана Манева, Татяна Лолова, Явор Милушев, Александър Морфов, Владо Пенев, Явор Гърдев, Георги Тошев, Рени Врангова, Снежина Петрова, Мила Искренова и др.

“Моноспектакълът “Бродски/Баришников” е истинско тайнство на сцената” – Цветана Манева, актриса

“Михаил Баришников ме разплака, когато го гледах за пръв път. Сега се случи същото. Искам да ме разплаче поне още веднъж” - Мила Искренова, хореограф.

“Толкова рядко някой може да предаде и изиграе тишината. В обикновеността на един живот да открие поезия. Михаил Баришников продължава отвъд думите в спектакъла “ Бродски/Баришников” на реж. Алвис Херманис. Толкова тихо. И толкова наситено присъствие. Дълго ще отеква сред публиката. Театър или инсталация? Преживяване, в което думите продължават в движение, отекват в тишина” - Георги Тошев, журналист и продуцент.

“Беше невероятен прилив на енергия. Усещаше се във въздуха. Артистът почти шепнеше, Той не “декламираше” артистично” и с апломб, по-скоро говореше. Баришников говореше Бродски насред София. Единият роден в Рига, другият в Ленинград. Такъв артист не е идвал в България последните…много години” – Ники Кънчев, журналист.

“Баришников. Със своите 162 см, тих глас и пестеливи жестове и движения изпълни сцената на Националната опера. Разтърсващо е да наблюдаваш как изигра Старостта със собственото си тяло. Как превърна това в поезия, в поезията на Бродски” – Милена Попова, издател и журналист.


“Бродски/ Баришников” е 90-минутен размисъл за живота, остаряването и смъртта. Рефлексия за непостоянството на емоции, мисли и действия. Моноспектакъл от необичаен вид на прочутия експериментатор, режисьора Алвис Херманис от New Riga Theatre.

“Бродски/Баришников” има всичко - сценарий и действие, създадени от 44 стихотворения на Йосиф Бродски. Сценографията е малка зимна градина на руските дворяни. Михаил Баришников разрошен, с обувки, но без чорапи влиза през задния вход в стъклената къща. Минава през пространство осветено от голи крушки. Сяда на пейка. Вади купчина книги, зелен будилник и бутилка. Гърлото пресъхва от толкова много поезия.

Михаил Баришников рецитира на руски - с викове, шепот и треперене. Тялото му, мускулите и сухожилията оживяват поезията на Бродски. Към неговия ритъм на рецитиране се “присъединява” гласът на поета, излизащ от въртящия се магнетофон. Гласът на Бродски е важно присъствие, на моменти усещането за моноспектакъл изчезва.

Гостуването на Михаил Баришников е организирано от Артишок продуцентска къща, пространствата за култура Книгата / The Book Кино Култура / Kino Kultura и е осъществено с подкрепата на Столична община. Постановката е част от “Календара на културните събития на Столична община”.

Дирекция Култура Столична Община 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови