Международният конкурс „Васко Абаджиев” награди млади цигулари

Александра Маркарян 29 ноември 2013 в 18:55 4909 1

Любов Стеколщикова, Санджар Сапаев и Даичи Накамура. Снимки: Павел Николов
Любов Стеколщикова, Санджар Сапаев и Даичи Накамура. Снимки: Павел Николов

Млади виртуози от Япония и Русия си поделиха победата във второто издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев”, който завърши с гала концерт в неделя вечер в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Журито, ръководено от проф. Ангел Станков, не присъди първа награда, а втората отиде у 23-годишните Даичи Накамура и Любов Стеколщикова. Те получиха по 1250 евро от наградния фонд, осигурен и този път от „Уникредит Булбанк” в размер на 3300 евро. Организатор на проявата, в която се включиха 15 таланти от цял свят, е клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” София, а патрон е Министерството на културата. Роденият във Фукуока Даичи Накамура свири от 3-годишен, а сега е студент по цигулка във Виена. Красавицата Стеколщикова идва от далечен Владивосток, висшето си образование получава в Санкт Петербург.

Проф. Михаил Гантварг (вторият отляво надясно) беше голямата звезда в международното жури. Проф. Михаил Гантварг (вторият отляво надясно) беше голямата звезда в международното жури.

 

Наред с победителите, голямата звезда на конкурса тази година бе руският член на журито – проф. Михаил Гантварг, ректор на Санктпетербургската консерватория, чието гостуване бе осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд култура. Проф. Гантварг и неговите колеги връчиха трета награда на Санджар Сапаев (Узбекистан). Д-р Лауритс Ларсен от Дания, който освен цигулар, е един от водещите производители на струни, и този път беше в журито. Той дари 500 евро за най-добро изпълнение на произведение на Й. С. Бах, като призът отиде у Еунми Ли (Южна Корея). Наградата от 300 евро за най-добър млад изпълнител отиде у 16-годишната полякиня Шанел Бернажчик.

Даичи Накамура по време на гала концерта.

Даичи Накамура по време на гала концерта.

 

„С радост ще приемем и третото издание на конкурса след две години. Благодарение на инициативата нашите студенти научиха името на Васко Абаджиев”, заяви ректорът на НМА и почетен член на журито проф. Димитър Момчилов.
Първото издание на конкурса през 2011 г. бе спечелено от изключителният германски талант Щефан Тарара.
Целта на конкурса е възраждането на националната и международна памет за големия цигулар Васко Абаджиев (1926-1978) и поощряването на развитието на младите цигулкови таланти – своеобразни наследници на духа на Абаджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки