Мъртвият идва за любимата си - режисьорът на словенската Илиада отново гостува в България

Световноизвестният Йерней Лоренци поставя в Народния театър, тази вечер негово представление се играе в София

Искра Ангелова 09 юни 2022 в 13:05 2972 0

Мъртвият идва за любимата си

Снимка Via fest

Световноизвестният Лоренци отново в София с новото си представление

"Мъртвият идва за любимата си" от Светлана Макарович по мотиви от словенския фолклор на режисьора Йерней Лоренци гостува тази вечер в театър "Българска армия". Събитието е част от програмата на "Световен театър в София", OFFNews е медиен партньор. Билети можете да намерите ТУК.

Представлението е копродукция на театър "Кран" и театър "Птуй" - Словения и съчетава песни, поетични сказки и символни образи, сближавайки театъра с традицията на разказването на истории и с идеята за лечебната сила на музиката.

Участват Ана Урбанц, Весна Пернарчич, Миха Родман, Альоша Терноушек, Даря Райхман, Борут Веселко, Весна Йеуникар, Юдита Полак и Цирил Роблек. Мика обича Анзел, Анзел обича Мика. Но любовта им няма щастливо бъдеще. Тя умира заедно с Анзел и Мика остава с живот, който тя не иска; живот, който другите искат да ѝ наложат…

"Мъртвият идва за любимата си" се представя на водещи фестивали в Югоизточна Европа и печели редица награди, сред които наградата за най-добър спектакъл, определена от Асоциацията на театралните критици в Словения.

Йерней Лоренци придоби широка популярност и признание и в България, след като на "Световен театър в София" гостуваха постановките му по "Буря“ от А. Островски, "Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци и "Илиада“ по Омир.

Йерней Лоренци подготвя премиера и за новия сезон на Народния театър "Иван Вазов”.

Началото на "Световен театър в София" бе поставено с гостуването на "May Be (Може би)” на компанията "Маги Марен“ - Франция в Сатиричния театър. Спектакълът на гранддамата на съвременния танц е създаден през 1981 г. От тогава до днес той ѝ донася международно признание и не слиза от световните сцени. Вдъхновен от творчеството на Самюъл Бекет, интерпретира неговия абсурден свят по богат и неочакван начин със средствата на танцовия театър и въздействащи образи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови