Лукас: Режисьорите в СССР имаха повече творческа свобода от мен

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2016 в 20:33 8615 17

Според Джордж Лукас режисьорите в Съветския съюз едно време са имали повече творческа свобода отколкото той, докато е снимал филмите си.

"Познавах много руски кинаджии и те имаха много повече творческа свобода, отколкото аз. Всичко, което трябваше да правят, е да внимават да не критикуват правителството. Иначе можеха да вършат каквото си поискат, докато аз трябваше да се придържам към много строга линия комерсиализъм".

Това коментира той пред предаването на Чарли Роуз по Коледа, откъси от което започнаха да се обсъждат в мрежата едва тези дни.

"Една от причините да се пенсионирам бе, за да мога да правя филми, които не са популярни. Защото в света, в който живеем, в системата на тази огромна филмова индустрия, която сами създадохме - не можеш да губиш пари. И затова ти се налага, принуден си да изкарваш определен тип пари.

И тогава в разговорите си с хората - когато Русия още беше Съюз на съветските социалистически републики, - те ми казваха: " Не се ли радваш, че си в Америка?", а аз отвръщах - "Ами, много руски филмови творци имат далеч повече свобода от мен", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2016 в 09:54

Спилбърк и Дж.Лукас са убийците на американското кино

07.01 2016 в 13:27

Лукас се ебава с войнствения комерсиализъм?! Та той е един от създателите му, с филмите си с колосални бюджети.. Как може да похарчиш десетки, че и стотици милиони, за да създадеш продукт, и после да хленчиш, че си бил принуден да го направиш търсен от масите?! Някак си противоречиво звучи, не мислиш ли?

07.01 2016 в 09:55

Спорът ви просто кърти мивки.

Пичове, това е иронична аналогия.

Лукас не казва колко е хубаво киното в СССР, а се ебава с войнстващия комерсиализъм в киното в Щатите.

И то с право, защото всяка форма на цензуриране на съзидателния потенциал на твореца, била тя по политически или бизнес причини в крайна сметка води до халтура.

Както имаше лаф "хубав ли е или е съветски", така сега, когато имаме, благодарение на технологиите, нерегулиран достъп до американското кино има лаф "американска боза".

07.01 2016 в 04:49

Не бъркайте атрактивен с добър филм! Големите пари ги носят АТРАКТИВНИТЕ - фантастика, уестърни, гангстерски, с много кръв и насилие, много динамика!!! А истинските, колкоса те в последните 20-30 години? Та в Европа, и не само там, се правят много по-истински филми за нещата от живота. Не забелязвате ли, че Холивуд е толква зле с идеи, ще се връща към стари филми и дори към комикси? Така че, Лукас, един от титаните в киното, е напълно прав!!! (Категорично заявявам-не съм русофил)

07.01 2016 в 04:22

Е*ати странната теза. Е като искаш да правиш филми с колосални бюджети, некомерсиална продукция ли ще извадиш? Нали трябва да се избият вложените средства?!. Бас хващам, че ако събере бюджетите на 50 съветски филма създадени по времето на Star Wars IV, изобщо няма и да се доближат до неговия бюджет (11000000$ през 1977г.). Ако пробваш да направиш филм с майсторско операторство, сюжет, няколко актьора, а не с няколко хиляди души екип, едно хале костюми и 30-40 компютърни специалисти отговарящи за визуалните ефекти, може би ще успееш да предадеш творческото си послание без да ти се налага да се придържаш към маркетинговия план, ако изобщо това някога е било целта на филмите ти.

07.01 2016 в 02:53

Прав е Лукас и това най-ярко личи по последния филм от поредицата, дело на Дисни. Няма как да направиш добър и искрен филм когато си смазан от корпоративния апарат. Тук няма място за собода - доларът управлява и той диктува съдържанието. Масите и отделните фракции трябва да бъдат удовлетворени - къде с явна феминистка пропаганда, къде с "расово разнообразие", липса на дълбочина и оригиналност, тийн драми и задължителното 3D.

07.01 2016 в 00:15

Като е недоволен г-н Лукас, да не беше продавал Лукасфилмс на Дисни, а на Мосфилм. Също така, бащицата Путлер би го приел с отворения обятия - това е чутовен ПР.
Голям съм му фен, но явно с възрастта е взел да изперква. И да, чесън е прав - факт е, че Холивуд още от 50-те години на миналия век е развъдник на комундели. Има доста документални филми за това, нищо, че на путинките им се стурва майтап. Не си знаете кадрите? За това д-р Сталин пращаше пред наказателния взвод ;)

06.01 2016 в 23:32

И затова в СССР се създадоха толкова велики филми, неслучайно имаше приказка - филмът хубав ли е или руски?

06.01 2016 в 23:10

Е да бе, никой друг не го цензурираха само Лукас цензурираха.

06.01 2016 в 22:28

червеният глист с дъх на чесън, тоест трол шизофреник, е пръв винаги на амбразурата за мадър водка. а това, че са по на 20 макс 30, няма значение, петилетката за рублажки тече. човека е закъсал за тоалетна хартия, те рублажките за това стават само. Апропо и самогон, ама в петата колона вече го забраниха. абе ушанка, я кажи, ти как имаш неруски букви на клавиатурата си за да минеш по-долу кодът? ама като путьовката си, само когато ви изнася, подлоги.