Учен за „Междузведни войни”: Краят на две „звезди на смъртта” би сринал имперската икономика

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2015 в 11:17 6948 12

Звезда на смъртта

Снимка «Междузвездни войни»

И «Звездата на смъртта» и унищожаването й са икономическо бреме дори за богата Империя.

Построяването на две „звезди на смъртта” в „Междузвездни войни” и тяхното разрушаване от въстаниците би трябвало да срине икономиката на Галактическата империя. Този извод прави икономист от САЩ в статията, публикувана в електронната библиотеки на Корнелския университет, и цитирана от РИА Новости.

Би настъпила такава криза, че властите би трябвало властите да изразходват около 15-20% от БВП на цялата Галактика, за да спасят икономиката й.

В „Междузвездни войни” биват унищожени две имперски бойни платформи - в „Нова надежда” и „Завръщането на джедаите”.

В киноепопеята на Джодж Лукас главна заплаха за силите на въстаниците и за живота на много жители на Галактическата империя беше т. нар. „звезда на смъртта”. Това бойна платформа с размерите на малка луна, населявана от над милиона щурмоваци – клонинги, войници от имперската армия и флот, и неколкостотин хиляди бойни роботи.

Построяването на толкова сложен и натъпкан с технологии обект, твърди Закари Файнштайн от университета «Вашингтон» в Сент Луис трябва да струва на Империята астрономическа сума «галактически кредити» и да претовари нейните производствени мощности.

Файнштайн е решил да изчисли каква част от БВП на Империята би отишла за построяването на всяка от «звездите на смъртта». После той преценява как разрушаването им и свързаните с това загуби, (включително съкращаването на работници в службите, които ги снабдяват) би се отразило на икономиката на Галактиката.

За целта икономистът е сметнал какво количество стомана, пластмаса, радиоактивни материали и други ценни ресурси ще трябват за построяване на бойна станция с подобни размери. За ориентир той използва двете най-скъпи земни оръжия от подобен вид – проектът «Манхатън» (за създаването на първата атомната бомба) и типичните разходи, които бюджетът на САЩ понася за строителството на един самолетоносач.

От изчисления първата «звезда на смъртта» - заедно с разходите за експериментално конструкторски работи - би струвала на император Палпатин астрономическа сума – 193 квинтилиона долара. Ако се ориентираме по интернет публикации и данни за Вселаната в «Междузвездни войни», това представлява около 4,3% от БВП на цялага Галактика.

Еднократната загуба на такава част от БВП, като отбелязва Файнштайн може да изглежда незначителна, ако не се вземе предвид как работят банките и финансовата система като цяло. Ако банките работят както и земните, те трябва да вложат големи средства в самите «Звезди на смъртта» и в компаниите, които ги обслужват.

Съответно, унищожаването на платформите и колапсът на всички свързани с тях икономически структури би трябвало да предизвика сриване на пазарите и верижни фалити. Това няколко пъти би засилило икономическите последици от унищожаването на «Звездите на смъртта».

По изчисленията на Фйнштайн, за спасяване на разпадащата се икономика на Галактиката от пълен пълен финансов колапс трябва да се вложи 15-20 на сто от ежегодния й БВП. А въстаниците, дори да са удържали победа над останките от армията на Империята (след «Завръщането на джедаите»), са бедни и не биха могли да имат такива средства.

Може и да не са победили, допуска икономистът. Това би обяснило защо в седми епизод на «Междузвездните войни» - Силата се пробужда» , в Галактиката доминира наследница на Империята, групировка с наименование «Пръв ред».

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2016 в 01:14

Ти тъп ли си или ДА! Това е филм и при това фентъзи. Ето такива сметкии чудесии развалят хубавия филм.Първо ти измисли такъв филм като Стар Уорс и после съди. Не мисля че има друг трейлър на филм който да накара 10 седмично бебе да си изпусне биберона

19.12 2015 в 17:12

Е, аз не съм редактор на Вукипедията, а прост дърводелец.

Това не пречи на автора сметките да не излизат.

Наздраве,

19.12 2015 в 16:54

Колкото сериозно коментирате статията, толкова сериозно и ние вземаме нещата. :)

Само дето преди коментар е добре да прочетете изследването, вместо само преразказа на Офнюз. Авторът се опира на данни за Империята взети от различни източници, създадени от феновете на сагата. Които пък фенове явно гледат наред не само игралните епизоди, но и анимационните сериали, защото са структурирали доста по-пълно описание на галактиката, отколкото беглата информация, която се получава в киносалона.

Та оттам става ясно, че българската соц. диктатура не е добро сравнение. Във въпросната империя има банков клан, който макар и под контрол запазва относителна свобода, тъй като Императорът по това време не може да си позволи пълна национализация на банковата система опасявайки се от рецесия. Така че икономиката на империята повече прилича на Япония от първата половина на 20 век, когато императорът на теория е пълновластен господар, но на практика не може да управлява без помощта на едрите индустриалци и финансисти. И съответно милитаризацията е платена не с решение на Политбюрото на Палпатин, а със заеми.

Въобще като цяло трябва първо да се чете, а после да се пише.

19.12 2015 в 15:36

Две, за Империята и звездите.

Тука най-подходящият модел е този на командно-административната икономика от социалистически тип в който Тодор Палпатин и Дарт Джуров управляват държава с роботизирани фабрики-светове и строят НДК на смъртта.

Какво се получава? Докато строят НДК-то, всички читави специалисти и ресурси работят за строежа, а най-добрите дори са на място. На икономиката почва да й се такова таковата - липсват чорапи, червила, сиренето става като тебешир.

НДК бива съборено от терористична атака на Съюза на Демократичните Спътници.

Какво прави икономиката? За умрелите там се пали по една свещ, всички останали се връщат в "мирното производство" и за всички нещата стават изведнъж по-добри.

Пак нямаме "колапс" ;)

Примерно.

19.12 2015 в 15:31

Хаха, тука много насериозно сте ги взели нещата.

Едно, за кризата.

Икономистите не гледат балона, а икономиката. Реално, положението с икономиката по време на "кризата" от 2008-а беше както следва:

1) Нямаше реални "загуби". Имаше загуби на хартия за някои, защото хора с евтини пари се бяха набълбукали с финансов боклук, например маскиран ипотеки на хора, които не могат да си платят посмъртно или там селски къщи в България за по 50-60к евро.

2) Набълбукването се получи само защото некои тарикати продаваха на висока цена неща, които не струваха толкова. Това можеше да се избегне, но не се, понеже такава беше политиката.

3) В един момент, дори за набълбукалите се стана ясно, че очакванията са били твърде големи.

4) Очакванията спаднаха и пазарът се кротна там, където щеше да е, ако не би имало балон, т.е. на цените на пазара отпреди "кризата" +/- реалния растеж за периода. Там щяхме да сме и без "балона". Имаше някакво преразпределение - глупавите с по-малко, умните с повече, но то става постоянно.

5) Каквито и фалити и драми да имаше, те си бяха на хора, които не си бяха правили сметката и се бяха разхвърлили далеч над това, което реално са могли да си позволят през 2007. Т.е. те са поживели малко на кредит, като Тодор Колев в оня филм.

6) Но това са дреболии, които не касаят общата икономическа картинка, която в реално изражение е както винаги краткосрочно random walk около дългосрочен реален растеж, равен на растежа на производителността.

19.12 2015 в 14:13

Уточнител,
икономиката не може да се анализира с прости бакалски сметки. То ако можеше всички щяхме да сме икономисти. Ефектът от даден колапс е много по-голям от простата стойност на загубата. За пример - финансовата криза от 2008:
- Световният БВП е 78 трилиона долара;
- Населението е да кажем 7 милиарда;
- Загубите бяха оценени на близо 1,4 трилиона долара.
-----------------
Тоест това са по-малко от 2% от брутния световен продукт. Пада по 11 долара на калпак - излиза, че е нищо работа. Хем не ставаше дума за загуба на реални пари, а на пари, които си въобразявахме, че ги има.

Но на практика сътресението беше сериозно. Имаше големи фалити, свиване обема на много индустрии, безработицата се увеличи, възникнаха допълнителни дългови кризи и т.н. Същото би се получило и във въображаемата вселена на филма - ще има загуба на доверие от инвеститори и вложители, ще има пренареждане на пазари, което винаги е свързано със загуби, вероятно ще има политически сътресения... просто защото кризите никога не удрят само портфейла.

Всъщност тази новина е отпреди няколко седмици. И няма как да се разбере дали ученият си играе с хипотези или е част от маркетинга на новия епизод.

19.12 2015 в 14:07

чуйеко е еврей, още несвикнал с биткойните на галактиката. ама е на прав път за някои имперски левенти, дето си го вадят с ракети в днешно време...

19.12 2015 в 13:31

Как може психично болни хора с една единствена мечта в живота си (мечтата на идиота - 5 минути слава) да ги наричате учени и икономисти?!!?!

19.12 2015 в 12:22

"в началото на века"

Aз съм от миналия век и още не съм ъпгрейднАл календара ;)

19.12 2015 в 12:20

Това са пълни глупости така или иначе, но тоя не може да смята.

Да кажем, че първата звезда на смъртта струва 200 квинтилиона, а втората - 100, понеже R&D са го взели наготово от флопито, дето го носи R2D2, начи общо 300 квинтилиона.

Твърди се, че във вселената на SW, Републиката/Империята населява цяла галактика.

В средна работа галактика има 100 милиарда звезди. Да кажем, че десет процента от тия 100 милиарда имат по три планети, годни за заселване, както е при нас, това прави 30 милиарда планети. Ако са заселени като при нас в началото на века, с по милиард на планета, това е към 30 квинтилиона данъкоплатци.

Триста квинтилиона долара на 30 квинтилиона данъкоплатци са по 10 долара на калпак.

Дори винетките на Лилето Павлова излизат по-скъпи.