МК твърди, че вече няма азбест в Класическата гимназия

ОFFNews 25 февруари 2015 в 15:05 5271 0

Сградата на НГДЕК на ул.
Сградата на НГДЕК на ул. "Баба".

Анализ на проби от въздуха в Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба" № 16 в кв. "Модерно предградие" показва, че в помещенията няма остатъци от азбестоциментови материали и азбестови влакна, съобщиха от Министерството на културата.

Преди време беше установено, че за ремонта на сградата за 2,1 милиона лв. са били използвани вредни за здравето материали, съдържащи азбест, които обаче не са били отчетени от строителите или от проверките на МК. 

След разкритието МК се зае да отстрани проблема, като сега притеснени родители са изпратили запитвания дали в стените на сградата все още има азбестови влакна.

Анализите на прахови проби от въздуха в помещения на НГДЕК, извършени от експерти в специализираната дирекция „Аналитични лабораторни дейности” на Национален център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, са доказали, че няма следи от азбест никъде в сградата.

В момента преподавателският колектив и ръководството на НГДЕК подготвят предстоящото поетапно възобновяване на учебния процес в реновираната с европейски средства сграда на училището на ул. "Баба" № 16.

Със съдействието на Столична община сградата на бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар ще се запази като филиал на Класическата гимназия. В него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски” и от БАН.

Филиалът на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" дава възможност в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови